Středočeský kraj plánuje opravy silnic na Kolínsku a Berounsku za téměř půl miliardy korun

Oprava silnice. Ilustrační foto: ŘSDOprava silnice. Ilustrační foto: ŘSD

Opravy se týkají silnic u Kouřimi a Vysokého Újezdu.

Středočeský kraj začal připravovat opravy dvou silnic na Kolínsku a Berounsku v souhrnné hodnotě 478 milionů korun. Rekonstrukcí má projít téměř 20 kilometrů dlouhý úsek Kouřimí a Milčicemi na Kolínsku a komunikace v okolí Vysokého Újezdu na Berounsku.

Projektové záměry schválili minulý týden krajští radní a zároveň je zařadili do investičního Zásobníku akcí 2021+. Kraj bude na stavby žádat dotace z EU i národních zdrojů.

Kompletní rekonstrukce silnice II/334 mezi Kouřimí a Milčicemi vyjde na 375 milionů korun. Komunikace je v nevyhovujícím technickém stavu, resp. vykazuje řadu výtluků a trhlin, olámané kraje atd. Rekonstrukce bude rozdělena do dvou úseků. Jeden bude dlouhý více než 13,7 km, druhý pak 4,3 kilometru. Rekonstrukcí by měly projít i čtyři mosty.

Další více než 103 miliony korun spolknou rekonstrukce silnic třetích tříd 10120, 10125, 11612 v okolí Vysokého Újezdu na Berounsku (katastry obcí Kuchař, Lužce, Mezouň a Vysoký Újezd).

Jde o komunikace, které jsou zatíženy převážně intenzivní osobní, autobusovou a obslužnou nákladní dopravou. „Provedením rekonstrukce bude zajištěn odpovídající technický stav komunikací, přičemž rekonstrukcí se podstatně zlepší bezpečnost provozu a dojde i ke zlepšení výkonu letní a zimní údržby,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy. Letos má být hotová projektová dokumentace. Hotovo by mělo být v roce 2027.

Kraj bude na všechny projekty žádat dotace z národních zdrojů anebo z EU. V případě schválení peněz z EU bude výše dotace ve výši 85 %. Naopak národní zdroje by mohly výstavbu pokrýt ze 100 %.

Tagy opravy silnic Středočeský kraj
11 komentářů