Liberecký kraj chystá nákladnou opravu silnice k Ještědu

Oprava silnice. Ilustrační foto: Liberecký krajOprava silnice. Ilustrační foto: Liberecký kraj

Po dvanácti letech opraví Liberecký kraj jednu z nejvytíženějších silnic III. třídy v regionu. Silnice III/2784 v úseku Horní Hanychov

Po dvanácti letech opraví Liberecký kraj jednu z nejvytíženějších silnic III. třídy v regionu. Silnice III/2784 v úseku Horní Hanychov –⁠ Výpřež, která slouží jako spojnice Liberce s Podještědím i pro výlety na Ještěd, projde rekonstrukcí za 84 milionů korun.

Důvodem je nevyhovující stav vozovky. Začátek opravy je plánován na 20. července, hotovo má být za rok. Kraj zatím nezveřejnil, kdo je vítězem soutěže. Při poslední opravě vozovky na přelomu listopadu a prosince roku 2008 došlo pouze k odfrézování poslední vrstvy asfaltu. Hlouběji se práce neprováděly. Při současné rekonstrukci dojde nejen k odstranění horní vrstvy asfaltu, ale také k úpravě celého podloží včetně zavedení vhodného odvodňovacího systému a výstavby nových opěrných zdí. Komunikaci doplní svodidla a nové dopravní značení.

Výpřež slouží i jako východisko výletů na Ještěd či Ještědský hřbet, je zde velké parkoviště. Samotná silnice na Ještěd prošla rekonstrukcí zhruba před pěti lety.

Další rekonstruovanou komunikací v letošním roce je například silnice III/2635 ve Stvolínkách, kde dojde k velkoplošné opravě úseku v délce 2,138 kilometru. Celkové náklady dosahují 8.535.363,98 korun. V půlce června již také začala rekonstrukce silnice z České Lípy do Dobranova za více než 193 milionů korun. Včera radní také vybrali firmu, která provede rekonstrukci silnice mezi Sklenařicemi a Vysokým nad Jizerou za necelých 70 milionů korun. Zde využije kraj dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Opravovaný úsek měří zhruba 2,4 kilometru.

V návaznosti na příslib dotace pro kraje od Ministerstva dopravy České republiky hledá kraj nově zhotovitele rekonstrukcí mostů přes potok Jílovku v obci Martinice v Krkonoších, v Dolní Nové Vsi nad Popelkou, přes potok Cedron a přes náhon v Přepeřích a také velkoplošných oprav silnice III/26817 a III/2774 hranice kraje – Cetenov – Všelibice.

Tagy III/2784 Horní Hanychov - Výpřež Liberecký kraj opravy silnic
7 komentářů