Stovka ruských letadel nesmí za hranice, podle USA porušily sankce

Boeing 777-300ER společnosti Aeroflot. Foto: Sergey Korovkin 84 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)Boeing 777-300ER společnosti Aeroflot. Foto: Sergey Korovkin 84 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Stopka postihne letadla Aeroflotu i Gulfstream Romana Abramoviče.

Spojené státy zveřejnily seznam stovky letadel z Ruska, která nebudou moci létat do zahraničí. Jde o stroje americké výroby nebo letadla s americkými součástkami, které podle ministerstva obchodu porušily svým návratem do Ruska nařízení o kontrole exportu. Týká se to asi pětiny flotily Aeroflotu a letadel dalších ruských aerolinek, ale také soukromých letadel včetně stroje Gulfstream G650, který patří oligarchovi Romanu Abramovičovi.

„Tento seznam zveřejňujeme proto, abychom dali světu na srozuměnou, že ruským a běloruským společnostem a oligarchům nedovolíme beztrestně cestovat, pokud to porušuje naše zákony,“ uvedla ministryně obchodu Gina Raimondová.

Celkem 99 letadel, které Washington do svého seznamu zahrnul, v podstatě bude muset zůstat na zemi, protože firmám, které těmto strojům doplní palivo, poskytnou údržbu nebo servis, hrozí tvrdé postihy včetně vysokých pokut a trestního stíhání. Podle agentury Reuters jsou tak vyloučené lety za hranice Ruska a pravděpodobně i domácí lety, protože americké sankce mohou postihnout i servisní firmy, které operují v Rusku.

O část své flotily, konkrétně 33 strojů Boeing, tak zřejmě dočasně přijde Aeroflot. Na americkém seznamu jsou i letadla aerolinek AirBridge Cargo, Utair, Nordwind, Azur Air a Aviastar-TU.

Podle nařízení o kontrole exportu potřebovala po 24. únoru, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, letadla americké výroby nebo obsahující více než čtvrtinu součástek vyrobených v USA zvláštní povolení v případě, že poletí na ruské území.

ČTK

Tagy sankce vůči Rusku USA
23 komentářů