Ruský investor koupil letiště Frankfurt-Hahn, na nového majitele se sankce nevztahují

Letiště Frankfurt-Hahn. Zdroj: Facebook.com - Frankfurt-Hahn AirportLetiště Frankfurt-Hahn. Zdroj: Facebook.com - Frankfurt-Hahn Airport

Insolventní letiště získalo stejného vlastníka, kterému patří slavný motoristický okruh Nürburgring.

Letiště Frankfurt-Hahn, které je od roku 2021 v insolvenci, koupil ruský oligarcha Viktor Kharitonin. Jeho společnost NR Holding se stala největším akcionářem letiště poté, co dosáhla dohody o prodeji s německou spolkovou zemí Hesensko. Farmaceutický podnikatel měl za letiště zaplatit kolem 20 milionů eur. Informoval o tom německý server Spiegel.

Symbol nízkonákladových aerolinek, kterým Hahn bezpochyby je, vyhlásil bankrot na podzim roku 2021. V prvním nabídkovém řízení v červnu 2022 letiště koupila společnost Swift Conjoy GmbH jako investor s tehdy nejvyšší nabídkou. Podle dostupných informací však kupní cenu nikdy nezaplatila. NR Holding, který se řízení rovněž zúčastnil, nabídl tehdy nižší částku.

Nový majoritní akcionář letiště, Rus Viktor Kharitonin, není podle německé tiskové agentury DPA zařazen na žádném sankčním seznamu Evropské unie navzdory ruské invazi na Ukrajinu. Jeho farmaceutická společnost Charitonin přesto figuruje na „Putinově seznamu“ vydaném USA v roce 2014. Kharitoninův holding koupil již v roce 2014 slavný motoristický okruh Nürburgring, na kterém se jezdila i Formule 1. Stejně jako letiště Frankfurt-Hahn byl i okruh v době převzetí v insolvenci. Letiště nemá s Frankfurtem a zejména jeho hlavním letištěm nic společného. Je od něj vzdáleno 130 kilometrů.

Tagy Hahn HHN Letiště Frankfurt - Hahn sankce vůči Rusku
7 komentářů