Období vzdušných blokád. Do Ruska nesmí česká letadla, Aeroflotu se zavírá přístup na západ

A350-900 v barvách Aeroflotu. Foto: @frenchpainter/twitter.comA350-900 v barvách Aeroflotu. Foto: @frenchpainter/twitter.com

Aeroflot musí létat do některých měst v Evropě velkou oklikou, do Budapešti přes Německo.

(aktualizováno 14:47) Invazí Ruska na Ukrajinu začínají velká omezení v letecké dopravě i vznik netradičních letových tras. Důvodem jsou různá omezení, která zavedly první země v reakci na postup Ruska a naopak Rusko vůči nim.

Úplně posledním krokem je rozhodnutí Ruska uzavřít prostor pro letecké dopravce z České republiky, Polska a Bulharska. S odvoláním na ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija o tom dnes informuje agentura Interfax. Je to odveta za stejné rozhodnutí, které kvůli ruské invazi na Ukrajinu tyto tři země učinily vůči ruským leteckým společnostem v pátek. K zákazu letů ruských letadel se dnes rozhodly i první dvě pobaltské republiky: Estonsko a Lotyšsko. Během odpoledne pak také Rumunsko a Slovinsko.

V případě Česka se zákaz dotkne linky ČSA z Prahy do Moskvy a Smartwings z Prahy do Petrohradu. Česko současně zakáže nejen přílety a odlety, ale i přelety, řekl ministr dopravy Martin Kupka České televizi.

Už včera musely letadla britských dopravců při cestách do některých destinací v Asii využít jinou trasu než přes Rusko. To v reakci na zákaz letů jejich dopravců do Velké Británie zakázalo využití svého vzdušného prostoru britským letadlům. Pro British Airways to znamená například o hodinu delší let mezi Londýnem a Dillí. Namísto kratší cesty přes Rusko musí letět jižnější trasou.

Od dnešní půlnoci platí další omezení pro pohyb ruských letadel ve třech zemích: v Polsku a Bulharsku nesmí letadlo vůbec do vzdušného prostoru, v Česku nesmí přistávat nebo odlétat, ale přelétat mohou. Už dříve zakázala ruská letadla nad svým území Ukrajina. Plány na zákaz dnes oznámilo Estonsko. Vzápětí se pak přidalo ještě Lotyšsko. Pokud se přidá ještě Litva a Finsko, budou mít ruská letadla cestu do Evropy velmi komplikovanou. Provoz letů do Ruska zastavily také airBaltic.

Opatření tak přináší komplikace hlavně pro Aeroflot. Ukázkou je let z Moskvy do Budapešti, který ještě včera letěl přes Bělorusko, Polsko a Slovensko. Dnes musel použít trasu přes Lotyšsko a Baltské moře a dál do Německa přes Rakousko do Maďarska.

Podle dat Flightradar24.com běžně trvá cesta z Moskvy do Budapešti 2 hodiny a 21 minut, dnes zvolená delší trasa 3 hodiny a 34 minut.

Trasa letu Moskva - Budapešť. Foto: FR24.com

Trasa letu Moskva –⁠ Budapešť. Foto: FR24.com

Z Prahy do Moskvy dnes odlétlo dopoledne letadlo Českých aerolinií. Rusko zatím pohyb českých ani polských letadel na svém území nezakázalo.

Podobné blokády nejsou v historii letectví ničím výjimečným. Loni například po 42 měsících skončil zákaz používání vzdušného prostoru pro letadla Qatar Airways v řadě zemí Arabského polooostrova.

Tagy Aeroflot British Airways omezení letecké dopravy
85 komentářů