Vzdušná blokáda Kataru míří po 42 měsících ke konci. Lety zkrátí i o několik hodin

Qatar Airways a Boeing doladily na aerosalonu smlouvu na nákup 5 nákladních Boeingů 777F. Kontrakt má hodnotu 1,7 miliardy dolarů v ceníkových cenách. Foto: BoeingQatar Airways a Boeing doladily na aerosalonu smlouvu na nákup 5 nákladních Boeingů 777F. Kontrakt má hodnotu 1,7 miliardy dolarů v ceníkových cenách. Foto: Boeing

Katarský dopravce žádá po sousedních zemích miliardy dolarů jako odškodné za zbytečně dlouhé lety.

Po třech a půl letech s velkou pravděpodobností skončí jedno z největších omezení v letecké dopravě. Saúdská Arábie začne do svého vzdušného prostoru opět pouštět letadla, která míří do Kataru nebo v něm naopak začínají svoji cestu.

Katar a Saudská Arábie dospěly k dohodě o opětovném otevření hranic. K podpisu by mělo dojít zítra na jednání Rady pro spolupráci arabských států v Perském zálivu, jak informují arabská média, například Doha News. Kromě Saúdské Arábie Katarcům dosud blokují vzdušný prostor také Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty. I tyto země by měly blokádu ukončit.

Blokáda nejvíce postihla leteckou společnost Qatar Airways. Ta musí do mnohých destinací létat s několikahodinovou oklikou. Nejvíce patrné je to u letů z Dauhá do Afriky, kdy namísto přímé cesty přes Saúdskou Arábii dopravce oblétá Arabský poloostrov, nad pevninskou část může jen v Ománu.

Například let z Dauhá do súdánského Chartúmu běžně trval kolem tří hodin a dvaceti minut. Po zavedení sankcí let trvá už téměř šest hodin. Prodloužení letů zachycuje velmi dobře infografika od Flightradar24.com.

Qatar Airways loni oznámily, že od čtyř zemí žádají za vzniklé škody pět miliard dolarů. Dopravce tvrdí, že šlo o krok, který měl cíleně poškodit jeho aktivity a který výrazně poškodil jeho investice.

„Jde o jasné porušení mezinárodních leteckých dohod o civilním letectví. Po třech letech pokusů o smírné řešení jsme se rozhodli vymáhat naše nároky právní cestou,“ řekl v létě šéf Qatar Airways Akbar Al Baker. Blokádu Kataru zavedly některé státy kvůli jeho údajné podpoře teroristů.

Tagy blokáda Kataru Katar Perský záliv qatar airways Saúdská Arábie
26 komentářů