Stavbě části obchvatu České Lípy je nejblíže Swietelsky a Herkul

Silnice I/9 v Sosnové u České Lípy. Foto: Městský úřad Česká LípaSilnice I/9 v Sosnové u České Lípy. Foto: Městský úřad Česká Lípa

Nejnižší nabídka je na 85 procentech předpokládané hodnoty.

Sdružení firem Swietelsky stavební a Herkul je nejblíže získání zakázky na stavbu nové části obchvatu České Lípy na silnici I/9. Jde o 1,5 kilometru dlouhý úsek Dubice – Dolní Libchava. Z pěti nabídek v rozmezí od 543,72 do 627,81 mil. Kč (bez DPH) podalo nejnižší cenu. Hodnotící komise Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní prověřuje reference a cenové nabídky.

O posunu v soutěži informoval na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Nová silnice má stavební povolení, práce mají začít ještě letos. Odhadovaná cena byla 637,2 milionu korun bez DPH, všechny nabídky se tak dostaly pod odhadovanou cenu.

Jde o o úsek mezi ulicí Dubická a silnicí II/262. V Dubici je průmyslová zóna, která zatěžuje provoz ve městě. Již dokončením této části obchvatu zmizí z centra část dopravy. Více je stavba popsána v informačním letáku. V budoucnu má celý obchvat vyvést tranzitní dopravu z centra města. Česká Lípa je jedním z největších měst v zemi, kde tranzitní doprava dosud nevede po obchvatu.

Trasa silnice I/9 Nový Bor - Dolní Libchava. Foto: ŘSDTrasa části obchvatu České Lípy. Foto: ŘSD

První část obchvatu České Lípy u Sosnové se začala stavět už v roce 2009, pokračování ale zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta. Na úsek by mělo navázat pokračování obchvatu směrem k Novému Boru. Ve městě vznikla i petice za dostavbu obchvatu.

Další část obchvatu je zatím pro povolování komplikovanější. Pro úsek Dolní Libchava – Nový Bor muselo ŘSD znovu požádat o výjimku k zásahům do biotopů zhruba padesátky chráněných živočichů.

Tagy Herkul I/9 obchvat České Lípy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Swietelsky stavební
20 komentářů