U České Lípy začala stavba další části obchvatu města, součástí je 329 metrů dlouhá estakáda

Zahájení prací na obchvatu České Lípy. Foto: ŘSDZahájení prací na obchvatu České Lípy. Foto: ŘSD

Třetí část obchvatu čeká zatím na potřebná povolení.

Doba obchvatová na české silniční síti pokračuje. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Libereckém kraji. Jde o úsek mezi ulicí Litoměřická a silnicí II/262. Stavba vyjde na 543,7 milionu korun.

Z průtahu městem by měl odvést zatím jen část tranzitní dopravy, propojí již dříve postavenou část ze Sosnové v úseku Dubice – Dolní Libchava. Klíčový úsek je dál na sever, ten ale zatím nemá povolení. Po dokončení by měl obchvat České Lípy měřit 12 kilometrů. Dosud musí přes 15 tisíc aut denně projíždět po průtahu městem, který se aktuálně opravuje.

Práce mají trvat do roku 2026. Součástí stavby I/9 Dubice – Dolní Libchava budou dvě okružní křižovatky, šest mostů a také 329 metrů dlouhá estakáda přes řeku Ploučnici. Celý 1,5 kilometru dlouhý úsek přeložky silnice I/9 je navržený na násypech a mostech.

Trasa části obchvatu České Lípy. Foto: ŘSD

„Stávající silnice I/9 vede přes Českou Lípu v blízkosti centra, proto je ve městě silný po­díl tranzitní dopravy. Nová přeložka na sebe naváže část dopravního zatížení z nynější komu­nikace, která je už dnes přetížená a denně vznikají ve špičkách kolony a značné zdržení. Umožní tak zatím částečný průjezd nákladní dopravy mimo zastavěné území města přímo do průmyslové zóny. Jako celek bude sloužit po dostavění dalšího – posledního úseku Nový Bor – Dolní Libchava,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Zakázku získalo sdružení Swietelsky stavební a Herkul.

Tagy Herkul I/9 obchvat České Lípy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Swietelsky stavební
15 komentářů