Stavba části obchvatu České Lípy může začít, ŘSD podepsalo smlouvu s vítězi soutěže

Silnice I/9 v Sosnové u České Lípy. Foto: Městský úřad Česká LípaSilnice I/9 v Sosnové u České Lípy. Foto: Městský úřad Česká Lípa

Otevření je plánováno na rok 2025.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne během zimy s budováním části obchvatu České Lípy. K zahájení prací učinilo tento týden poslední krok: podepsalo smlouvu se sdružením firem Swietelsky stavební a Herkul na provedení prací.

Vyplývá to z informací v registru smluv. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl pak uvedl, že práce v zimě začnou přípravou stavby a budováním přeložky. Jde o 1,5 kilometru dlouhý úsek mezi ulicí Dubická a silnicí II/262. Sdružení podalo nejnižší nabídku za 543,72 milionu korun. Odhadovaná cena byla 637,2 milionu korun bez DPH, všechny nabídky byly pod předpokládanou hodnotou zakázky. Hotovo má být v roce 2025.

Trasa silnice I/9 Nový Bor - Dolní Libchava. Foto: ŘSDTrasa části obchvatu České Lípy. Foto: ŘSD

Stavba je další součástí plánovaného obchvatu České Lípy. V Dubici je průmyslová zóna, která zatěžuje provoz ve městě. Již dokončením této části obchvatu zmizí z centra část dopravy. Česká Lípa je jedním z největších měst v zemi, kde tranzitní doprava dosud nevede po obchvatu. V budoucnu má celý obchvat vyvést tranzitní dopravu z centra města. Více je stavba popsána v informačním letáku.

První část obchvatu České Lípy u Sosnové se začala stavět už v roce 2009, pokračování ale zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta. Na úsek by mělo navázat pokračování obchvatu směrem k Novému Boru. Ve městě vznikla i petice za dostavbu obchvatu.

Další část obchvatu je zatím pro povolování komplikovanější. Pro úsek Dolní Libchava – Nový Bor muselo ŘSD znovu požádat o výjimku k zásahům do biotopů zhruba padesátky chráněných živočichů.

Tagy Herkul I/9 obchvat České Lípy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Swietelsky stavební
25 komentářů