Stavba podchodu na Žižkov začíná, potrvá déle než rok

Nákres nového vyústění podchodu na Žižkov. Pramen: Správa železnicNákres nového vyústění podchodu na Žižkov. Pramen: Správa železnic

V pondělí v Praze začne dlouho vyhlížená infrastrukturní stavba. Správa železnic a stavební firmy Hochtief a Metrostav se pustí do

V pondělí v Praze začne dlouho vyhlížená infrastrukturní stavba. Správa železnic a stavební firmy Hochtief a Metrostav se pustí do budování podchodu z hlavního nádraží na Žižkov. Správa železnic to oznámila na Facebooku.

„Větší omezení přinese stavba až za několik týdnů, přesto buďte obezřetní,“ uvedli správci železnic s tím, že o postupu prací a omezení pro cestující budou průběžně informovat.

Prodloužení se týká severního podchodu pod nástupišti, který bude nově ústit do Seifertovy ulice přes komerční centrum Churchill Square. Skrze nádraží tak bude možné projít z Vrchlického sadů na Žižkov a vyhnout se přitom nevábné křižovatce U Bulhara.

Vizualizace budoucího podchodu na Žižkov. Zdroj: COLLCOLLNákres nového vyústění podchodu na Žižkov. Zdroj: COLLCOLLPropagace nového podchodu na hlavním nádraží. Zdroj: COLLCOLLPraha hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPraha hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář7. nástupiště na pražském hlavním nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Žižkovský výstup z podchodu zajistí kromě schodiště také dvojice eskalátorů a výtah. Prodloužení podchodu bude navíc řešeno tak, aby bylo možné v budoucnu rozšířit nádraží o další ostrovní nástupiště.

Práce budou zahrnovat také potřebné přeložky kolejí, stávajícího kabelového kolektoru, vodovodu a úpravy kanalizace. V prodlouženém podchodu se současně zřídí informační a orientační systém. Součástí stavby jsou také související úpravy trakčního vedení a doplnění komunikace a pěších ploch u výstupu z podchodu.

Náklady činí 220 milionů korun. Záměr má zpoždění, podle původních plánů se mělo začít stavět už před rokem.

Tagy podchod na Žižkov Praha hlavní nádraží Správa železnic Top
85 komentářů