dkv-spojujeme

Od dubna se sníží slevy v dopravě na 50 %. Schillerová na ně nechala málo peněz

Cestující na pražském hlavním nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraCestující na pražském hlavním nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Na slevy nově dosáhnou i invalidé třetího stupně, sjednotí se pravidla pro bezplatnou dopravu dětí do 6 let.

(Aktualizováno 15:45) Vybrané skupiny cestujících budou mít od 1. dubna letošního roku menší slevu na jízdném ve veřejném dopravě než dosud. Vláda na dnešním jednání schválila materiál ministerstva dopravy, který počítá se změnou výše slev pro studenty, děti a seniory. Velkorysé slevy ve výši 75 procent zavedla vláda Andreje Babiše v roce 2018, svým nástupcům na ně ale nechala podstatně méně prostředků, než měla sama k dispozici.

Ministerstvo do vlády dopoledne poslalo materiál, v kterém řešilo tři různé verze úprav slevového systému, který v dobách před covidem stál daňové poplatníky přes 6 miliard korun ročně. Kompletní materiál včetně propočtů je ke stažení zde. Doporučilo variantu, podle které dojde ke snížení slevy ze 75 na 50 % běžného jízdného, a to pro děti ve věku 6–18 let, studenty ve věku 18–26 let a seniory ve věku nad 65 let. Dále mají slevy platit i pro invalidní důchodce s invaliditou třetího stupně, kteří dosud na tak velké slevy neměli nárok. Děti do 6 let mají jezdit nadále zdarma. Nově má dojít ke sjednocení pravidel: na jednoho dospělého budou moci cestovat dvě děti do 6 let zdarma. Vláda návrh schválila.

Ministr dopravy Martin Kupka už v rozhovoru pro Zdopravy.cz uvedl, že má dojít ke snížení slev, odmítl ale jejich kompletní zrušení. Než byly zavedeny Babišovy slevy, byla sleva 25 %.

V rozpočtu po předchozí vládě jen 2,5 miliardy korun

Kvůli snížení slev se do Kupky pustila na twitteru exministryně financí Alena Schillerová (ANO 2011. „Rozkaz zněl jasně: ‚Zrušit slevy na jízdné pro studenty a seniory.‘ Po měsíci vládnutí Martin Kupka zdvojnásobí ceny jízdného pro studenty a seniory. Ve výsledku se tedy ušetří sotva miliarda. To si mohla vláda odpustit politické náměstky & spol., a bylo by to doma,“ uvedla Schillerová, která za peníze daňových poplatníků platila například fotografy pro snímky na sociální sítě. Podle Kupky ale v rozpočtu připraveném za její vlády peníze na slevy chybí. Loni podle něj stát za slevy zaplatil 3,8 miliardy korun, do návrhu ale ministerstvo financí uvedlo na letošní rok jen 2,5 miliardy korun.

Úpravou výše slevy ze 75 % na 50 % se sníží deficit státního rozpočtu ročně až o 1,9 miliardy korun v závislosti na tom, kolik bude v následujících letech cestujících ve veřejné dopravě. Od zavedení plošných slev od září 2018 stát zaplatil na kompenzacích dopravcům doposud přes 14 miliard korun. Rozdělování peněz nikdo nekontroluje. Dopravci si mohou své požadavky na kompenzace prakticky beztrestně vymýšlet. Nově upravené slevy vyjdou státní rozpočet až na 3,9 miliardy korun.

Změna systému slev bude znamenat, že například tam, kde dospělý nyní platí stokorunu, student či senior jede za 25 Kč. Od dubna pojede za 50 Kč. Stát dosud dopravci kompenzuje 75 korun, nově 50 korun. „Poloviční sleva jízdného je stále pro využívání veřejné dopravy atraktivní a zároveň znamená nezanedbatelnou úsporu ve státním rozpočtu. Je to odpovědná sleva, která šetří finanční prostředky, je sociálně citlivá, neodvádí cestující z dopravy a bere dopravcům motivaci k nekalým praktikám,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Tagy Ministerstvo dopravy slevy 75 % slevy 75 % pro studenty a seniory státem nařízené slevy
532 komentářů