Stát začal s bojem proti stáčení odometrů. Na STK kvůli tomu mohu přijít lidé o technický průkaz

Tachometr společně s odometrem v osobním voze. Foto: Pixabaycom/eak_kkkTachometr společně s odometrem v osobním voze. Foto: Pixabaycom/eak_kkk

Stanice technické kontroly (STK) musí od pondělí porovnávat i údaje na počítadle kilometrů, zda náhodou nemá auto oficiálně najeto méně

Stanice technické kontroly (STK) musí od pondělí porovnávat i údaje na počítadle kilometrů, zda náhodou nemá auto oficiálně najeto méně než kolik mělo při poslední návštěvě STK.

Opatření, které přinesl nový zákon, může ale způsobit velké komplikace majitelům vozidel, kteří si auto koupili se stočeným odometrem a nevěděli o tom. 

Metodický pokyn ministerstva dopravy pro stanice technické kontroly uvádí, že pokud bude hodnota na počítadle ujeté vzdálenosti nižší než při poslední návštěvě, jde o závažnou závadu, kvůli které bude mít majitel vozu povolení jezdit jen na třicet dní.

Během jednoho roku tak mohou problémy s STK kvůli stočnému tachometru očekávat desítky tisíc lidí. Jde o náš odhad, skutečný počet aut, která neprojdou, bude záviset i na tom, zda se bude ve větší míře vycházet z fotodokumentace z posledních dvou let, nebo ze všech záznamů,“ řekla mluvčí společnosti Cebia Barbora Minksová.

Majitelé aut s nižším nájezdem kilometrů než při poslední kontrole, nepřijdou o technický průkaz automaticky. Mají ještě šanci do 30 dní problém vyřešit: musí přitom prokázat, že došlo například k opravě nebo výměně počítala. „Pokud nebude mít doklad o tom, že na vozidle byla provedena výměna počítadla ujeté vzdálenosti, STK neprojde a autem tak nebude moci legálně jezdit. Situaci, kdy nebude moci doložit výměnu počitadla ujeté vzdálenosti, pak bude dále řešit místně příslušný dopravní úřad. V závislosti na konečném řešení se však může stát auto prakticky neprodejným, nebo výrazně klesne na ceně,“ dodala Minksová.

Protokol o výměně si můžete napsat sami

Ministerstvo dopravy ale ujišťuje, že nebude popotahovat řidiče, kteří si v dobré víře koupili auto a byli podvedeni tím, že mělo stočené kilometry. „V okamžiku, kdy majitel vozidla auto kupoval, musel jít na evidenční kontrolu. Pakliže s tachometrem od té doby sám provozovatel nelegálně nemanipuloval, nemá se provozovatel takového vozidla čeho obávat; stav tachometrů by logicky neměl být nižší než při poslední kontrole,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Podle něj může protokol předložit i v případě, že si výměnu nebo opravu provedl sám. „Nechceme bránit provozovatelům například starších vozidel, aby si vozidla sami nebo prostřednictvím servisu opravovali; protokol nicméně musí splnit požadované náležitosti. Nejedná se o žádný oficiální vzor či místopřísežné prohlášení, zákon stanovuje pouze obsah protokolu, forma je volná,“ dodal Neusar.

Manipulace s tachometrem může být podle novely zákona o provozu na pozemních komunikací pokutována až půlmilionovou pokutou. V případě, že by dotyčný při prodeji zatajil stočený tachometr, dopustil by se trestného činu podvodu a mohl by být trestně stíhán. „ Na příští rok dále chystáme úpravu informačního systému stanic technické kontroly, která bude automaticky upozorňovat na všechny případy, kdy by během kontroly na STK byl zjištěn nižší stav počítadla tachometru než při předchozí kontrole,“ dodal Neusar.

Tagy Cebia manipulace s počítadlem kilometrů Ministerstvo dopravy stáčení odometru stáčení tachometru Stanice technické kontroly STK zákaz stáčení tachometru
5 komentářů