Středočeští kriminalisté se zaměřili na stáčení tachometrů, rekord je 400 tisíc

Tachometr společně s odometrem v osobním voze. Foto: Pixabaycom/eak_kkkTachometr společně s odometrem v osobním voze. Foto: Pixabaycom/eak_kkk

Středočeská policie dnes hodnotila akci, během níž od počátku roku kontroluje možné stáčení tachometrů. Kriminalisté prověřují téměř tisíc aut, které

Středočeská policie dnes hodnotila akci, během níž od počátku roku kontroluje možné stáčení tachometrů. Kriminalisté prověřují téměř tisíc aut, které na počátku roku vytipovali se společností Cebia. U 400 z nich je podle policie důvodné podezření z neoprávněné manipulace s počítadlem. Zatím je rekordmanem vozidlo, které bylo stočeno o 400 tisíc kilometrů. Nejčastěji se počet stočených kilometrů pohybuje v řádech desítek tisíc kilometrů.

„Cílem akce není pouze odhalení této nelegální činnosti a zahájení trestního stíhání konkrétních osob, ale také upozornění na tento problém a zlepšení povědomí občanů, kteří do nákupu vozidla investují nemalé částky,“ uvedl mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Zdeněk Chalupa. Podle něj k případnému sdělení obvinění pachatelů dojde v horizontu několika týdnů.

Podle šéfa Cebie Martina Pajera lze auto se stočeným tachometrem prodat o desítky tisíc korun dráž, jde proto o lukrativní byznys. „Upozorňujeme zájemce o koupi ojetého vozidla, aby nepodceňovali jeho prověření a nespokojili se jen s předloženou servisní knihou nebo případně pouhým tvrzením prodejce,“ doplnil Chalupa. Upozornil, že na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu je nelegální manipulace s ujetými kilometry trestným činem podvodu, kde se trestní sazba odvíjí od způsobené škody a může být až pět let.

Tuzemským problémem ale zůstává, že se stav kilometrů v dostupných databázích dá většinou zjistit pouze u aut prodaných poprvé v tuzemsku. Manipulace s tachometrem v zahraničí před dovozem do Česka se dokazuje jen těžko. Dlouhodobý problém by mohl zmizet díky nedávnému usnesení Evropského parlamentu, který doporučuje Evropské komisi, aby problematiku začala řešit ve všech členských zemích a vznikla mezinárodní databáze, ve které budou data o najetých kilometrech. Některé země už se přitom vydaly vlastní cestou, když zavádějí systém typu Car-Pass, kam se zapisuje stav kilometrů při každé kontrole v servisu, STK nebo zastavení policejní hlídkou. Naposledy se k tomuto kroku odhodlalo Slovensko.

Poslední akci středočeské policie uvítala i ředitelka prodejní sítě AAA Auto Karolína Topolová. „Všem, kdo uvažují o koupi ojetého vozu doporučuji od prodávajících vyžadovat hodnověrné doložení historie vozu a preferovat automobily s tuzemským původem, u nichž jsou záznamy o stavech tachometru nejdostupnější,“ uvedla Topolová.

Tagy AAA Auto Cebia podvod policie stáčení tachometry
11 komentářů