Stát utrácí rekordně za slevy na jízdném, v květnu vyplatil 527 milionů korun

Cestující na libereckém nádraží nastupují do vlaku Trilex z Liberce do Drážďan. Foto: Jan SůraCestující na libereckém nádraží nastupují do vlaku Trilex z Liberce do Drážďan. Foto: Jan Sůra

Ministerstvo dopravy vyplatilo dopravcům v květnu  na kompenzacích za povinně nařízené slevy celkem 527,8 milionů korun. Jde zatím o největší

Ministerstvo dopravy vyplatilo dopravcům v květnu  na kompenzacích za povinně nařízené slevy celkem 527,8 milionů korun. Jde zatím o největší měsíční platbu od zavedení nového systému slev v září 2018.

Vyplývá to z informací zaslaných ministerstvem dopravy.  Dosud nejvyšší platba byla v říjnu, kdy dopravcům stát poslal 512 milionů korun. Celkový účet za slevy zavedené loni v září už přesáhl 4,2 miliardy korun, průměrně tak měsíčně stát platí 466 milionů korun.

Průměrná hodnota může být ale ještě vyšší: na ministerstvu čekají, jaké nároky budou mít dopravci za letní měsíce, kdy se obecně více cestuje.

V žebříčku plateb jednotlivým dopravcům vedou České dráhy, které už takto inkasovaly 1,619 miliardy korun. RegioJet za vlaky a autobusy (platba autobusů jde společnosti Student Agency ovládané rovněž Radimem Jančurou) celkem 358 milionů korun. Kompletní přehled zveřejňuje na svých stránkách iRozhlas.cz, neobsahuje zatím údaje za květen. Částečně se liší i údaje o fakturách po jednotlivých měsících.

Podle zveřejněných statistik tři čtvrtiny výdajů státu za slevy míří na cestování dětí, žáků a studentů. Senioři tvoří zhruba pětinu celkových nákladů.

Ministerstvo dopravy zatím neplánuje, že by slevy zrušilo, i když si současně stěžuje na nedostatek financí na některé stavby v návrhu rozpočtu příštího roku. Ukazuje se navíc, že peníze navíc dopravcům ani nešetří státu a krajům za platbu takzvané prokazatelné ztráty. I přes čtyři měsíce s platbami za kompenzace například České dráhy ztrátu z provozu dálkových vlaků zvýšily.

Slevy vymyslela první vláda premiéra Andreje Babiše, která nikdy nezískala důvěru poslanců. ANO 2011 jejich zavedení nemělo ani ve volebním programu. Narychlo schválené opatření přitom ukazuje další nedostatky, nejen zhruba šestimiliardovou díru ve státním rozpočtu. Jde například o minimální kontrolu dopravců. Ministerstvo do května zkontrolovalo jen zhruba pět set spojů u 45 dopravců. Pravděpodobnost zkontrolování je tak velmi nízká.

Tagy kompenzace za slevy Ministerstvo dopravy státem nařízené slevy od 1. září Top
166 komentářů