Stát hledá znovu auto pro prezidenta včetně SUV. První soutěž zrušil

Škoda Superb pro přepravu prezidenta. Foto: Škoda AutoŠkoda Superb pro přepravu prezidenta. Foto: Škoda Auto

Prezidenta republiky Miloše Zemana čeká výměna vozového parku a možná i značky, v které dosud jezdí. Ministerstvo vnitra vypsalo znovu

Prezidenta republiky Miloše Zemana čeká výměna vozového parku a možná i značky, v které dosud jezdí. Ministerstvo vnitra vypsalo znovu soutěž na dodávku vozidel pro přepravu prezidenta a chráněných osob. Celkem poptává 11 vozidel, z toho jedno v neprůstřelné verzi. Nově poptává také auta kategorie SUV. Odhadovaná cena je 50 milionů korun. Původní tendr ministerstvo zrušilo.

Ministerstvo vnitra zakázku zveřejnilo ve věstníku veřejných zakázek a na profilu zadavatele. Termín pro podání nabídek je do 27. června. Cena má váhu jen 55 % v hodnocení, dál řeší například náklady na údržbu, provedení obou typů vozidel či typ vzduchového odpružení. Podmínkou je nejméně třílitrový motor a výkon nejméně 320 kW, na 100 km/h má auto z nuly zrychlit za 4,8 sekundy.

Celkem má vítězná firma dodat 9 limuzín, z toho jednu v neprůstřelné verzi. Ministerstvo hledá pro přepravu chráněných osob i vozy kategorie SUV,  u kterých odhaduje cenu na šest milionů korun. Nejdražší položkou v nákupu je auto s balistickou ochranou, u něho ministerstvo odhaduje cenu 14,7 milionů korun.

Miloš Zeman jezdí s vozem Škoda Superb, byl prvním uživatelem vozu Škoda Superb třetí generace. Mluvčí automobilky Vítězslav Pelc potvrdil, že domácí výrobce bude mít o zakázku zájem, automobilka ještě v příštích dnech bude podle stávající smlouvy předávat nový vůz. „Jeho limuzína, vlajková loď mladoboleslavské automobilky v černé perleťové barvě Magic a v nejvyšším stupni výbavy Laurin & Klement, je poháněna benzinovým přeplňovaným motorem 2.0 TSI/206 kW v kombinaci s převodovkou DSG a pohonem všech kol,“ řekl Pelc. Škoda Auto vozy zapůjčuje vybraným institucím vždy na jeden rok.

Ministerstvo vnitra hledalo dodavatele aut pro prezidenta už na začátku roku, soutěž  v polovině května zrušilo. Důvodem bylo vyloučení obou uchazečů, společností Stratos Auto a Dajbych. Jedno vozidlo nesplnilo podmínky minimálního rozvoru, druhé mělo příliš vysokou spotřebu.

 

Tagy Ministerstvo vnitra Škoda Auto vůz pro prezidenta
9 komentářů