Stát vypsal soutěž na nové elektromobily, nakoupí jich za 148 milionů korun

Dobíjení elektromobilu, ilustrační foto. Pramen: ShutterstockDobíjení elektromobilu, ilustrační foto. Pramen: Shutterstock

Cena má v soutěži váhu 60 %, hodnocení řeší dojezd a záruku.

Ministerstvo vnitra vypsalo zatím největší státní zakázku na nákup nových elektromobilů. V soutěži s odhadovanou cenou 148 milionů korun hledá dodavatele dvou typů aut s bateriovým pohonem.

Stát se dosud velkým nákupům čistě bateriových vozů vyhýbal, většinou šlo u řady institucí o dodávky v řádu jednotek kusů. V národním akčním plánu čisté mobility se přitom už dříve zavázal k tomu, že bude upřednostňovat nákup bezemisních vozů.

V menší části s maximální hodnotou 25 milionů korun hledá ministerstvo vozy nižší střední třídy. Ve větší v hodnotě 123 milionů korun pak vozidla střední třídy.

Ministerstvo v soutěži bude zohledňovat nejen cenu, ale i také dojezd elektromobilu. Cena bude mít v hodnocení jen 60 % váhu, třicet procent bude deklarovaný dojezd. Ten musí výrobce garantovat na pět let. Minimum je 200 km (250 km u druhé části soutěže). Deset procent v hodnocení bude mít Počet kilometrů garantovaných výrobcem pro délku záruční doby 8 let na akumulátory elektropohonu. Podmínkou bude pět let záruka bez omezení kilometrů, záruka na baterie musí být nejméně 8 let a 160 tisíc kilometrů. Termín odevzdání nabídek je 26. listopadu.

Tagy elektromobily Ministerstvo vnitra
22 komentářů