Správa železnic zkoušela rychlost 200 km/h v ejpovickém tunelu, najala si soupravu z Rakouska

Testování rychlosti 200 km/h v ejpovických tunelech. Foto: Správa železnicTestování rychlosti 200 km/h v ejpovických tunelech. Foto: Správa železnic

Dosud mohou vlaky tunely jezdit rychlostí 160 km/h. Měření speciálním diagnostickým vozem má ukázat, zda je možné rychlost ještě zvýšit.

Netradiční souprava je k vidění od včerejšího dne na českých kolejích. Je složená ze dvou lokomotiv Siemens Taurus v barvách rakouského dopravce ÖBB a jednoho měřícího vozu pro diagnostiku trakčního vedení.

Najala si ji Správa železnic kvůli vozu měření trakčního vedení v ejpovických tunelech. Ty byly postaveny na rychlost 200 km/h, dosud ale nevyšlo žádné měření tak, aby ji bylo možné schválit.. Proto dnes souprava projela čtyřikrát tunely rychlostí 200 km/h. „Diagnostické údaje budeme analyzovat a používat při zavádění zavádění vyšších rychlostí na tratích,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda na Twitteru.

Správa železnic loni v září v tunelech zavedla maximální rychlost 160 kilometrů v hodině, necelý rok po otevření v nich byla povolena rychlost jen 120 km/h. Loni v létě opakovala Správa železnic pantografovou zkoušku, která umožnila zvýšení rychlosti na 160 km/h. Jednalo se o historicky první diagnostiku trakčního vedení v Česku v tunelu o délce více než čtyři kilometry. Vzhledem ke stísněným prostorovým podmínkám bylo v tunelu navrženo trolejové vedení o snížené výšce sestavy, bez přídavných lan a se shodnými, poměrně krátkými rozpětími.

S dalším testováním musela Správa železnic čekat až do dnešního dne. Zpoždění bylo způsobeno jednak pandemií koronaviru i vytížením rakouské soupravy.

Ejpovické tunely by mohly být prvním úsekem, kde se v Česku bude jezdit dvousetkilometrovou rychlostí. V současnosti Správa železnic jejich zavedení řeší mezi Brnem a Břeclaví, na 200 km/h byl měl být postaven také nový úsek trati mezi Voticemi a Sudoměřicemi. Přehled zamýšlených staveb na 200 km/h na české železnici jsme přinesli letos v červnu.

 

Tagy 200 km/h ejpovické tunely Správa železnic Tunely Ejpovice
68 komentářů