Správa železnic vylepší 15 zastávek, mluví o smart technologiích

Modernizovaná trať Brno - Střelice, stav v září 2021. Foto: SkanskaModernizovaná trať Brno - Střelice, stav v září 2021. Foto: Skanska

Tlačítko nouze bude sloužit například v případech přepadení či zdravotních potíží. Zneužití má bránit kamerový systém.

Správa železnic (SŽ) vypsala poslední květnový den tendr na vylepšení 15 zastávek po celé republice; má jít přitom o první chytré zastávky na české železniční síti. Předpokládaná hodnota zakázky je 36 milionů korun, vítěz dodá projekt i samotnou stavbu s technologiemi.

Zastávky, kde je dnes vylepen pouze tištěný jízdní řád, budou vybaveny novými přístřešky a elektronickými informačními panely. Cestující by tak měli být informováni i o neplánovaných změnách v jízdním řádu, zpožděných vlacích či provozních mimořádnostech.

„Pojem SMART zastávka je pro tuto stavbu definován jako prosklený přístřešek pro cestující, jehož součástí je technologie SMART zastávky (elektronický informační panel, SOS tlačítko, spínané LED osvětlení, kamerový systém),“ píše se v dokumentaci Správy železnic. Cestující mají získat i možnost dobití mobilních telefonů. Informační panel bude dotykový.

Každý přístřešek bude v antivandalském provedení, doplněn bude o dřevěnou lavičku a koš. K podávání akustických informací poslouží reproduktor. Tlačítko nouze bude sloužit například v případech přepadení či zdravotních potíží. Zneužití má bránit kamerový systém. „Použití zmíněných dvou zařízení v zastávce značně zvýší bezpečnost cestujících, a to jak možností odhalení pachatele z pořízených záznamů, tak preventivním způsobem,“ uvedla Správa železnic.

Osvětlení přístřešku bude řízeno na základě pohybu vlaku a soumrakového spínače. Tvořit je budou dvě zabudované LED svítilny. „Celkově je chytrá zastávka koncipována tak, aby měla velice nízký odběr elektrické energie a byla maximálně úsporná. Díky tomu ji bude možné napájet solárními panely,“ doplnila SŽ.

Plánované chytré zastávky

Dolní Lhota – Jihomoravský kraj – počet přístřešků 2

Dolní Lutyně – Moravskoslezský kraj – 2

Doubravice nad Svitavou – Jihomoravský kraj – 2

Hostivice-Litovice – Středočeský kraj – 1

Kraslice předměstí – Karlovarský kraj – 1

Liberec-Rochlice – Liberecký kraj – 1

Louny střed – Ústecký kraj – 1

Lovosice město – Ústecký kraj – 2

Měrovice nad Hanou – Olomoucký kraj – 1

Proboštov – Ústecký kraj – 2

Proseč nad Nisou – Liberecký kraj – 1

Rohatec zastávka – Jihomoravský kraj – 2

Trutnov-Zelená Louka – Královéhradecký kraj – 1

Újezd u Brna – Jihomoravský kraj – 1

Velká Bystřice zastávka – Olomoucký kraj – 1

Tagy chytré zastávky Správa železnic
55 komentářů