Správa železnic ukázala podobu nové budovy hlavního nádraží v Mladé Boleslavi, stavět se má příští rok

Vizualizace nové výpravní budovy v Mladé Boleslavi. Foto: Twitter Jiřího SvobodyVizualizace nové výpravní budovy v Mladé Boleslavi. Foto: Twitter Jiřího Svobody

Nová budova bude bezbariérová, přesune se do ní dispečerské pracoviště.

Hlavní nádraží v Mladé Boleslavi získá novou podobu. Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda na twitteru zveřejnil vizualizace nové výpravní budovy.

O nové budově se v Mladé Boleslavi mluví přes dvacet let, v jednom z nejbohatších měst v zemi ale stále zůstává původní objekt, který je spíše ostudou. V týdnu se ho Správa železnic snažila zkrášlit svojí mobilní četou, shodou okolností chvíli před návštěvou ministra dopravy Karla Havlíčka.

Správa železnic aktuálně odhaduje náklady na novou budovu na 130 milionů korun. Podle Svobody již běží příprava projektu, stavba má začít v druhé polovině příštího roku. Ještě v závěru loňského roku mluvila Správa železnic o zahájení stavby v druhém čtvrtletí příštího roku. Nová budova bude bezbariérová. Architektonický vzhled se bude ještě konzultovat s městem. Zakázku na projektovou přípravu získala společnost Afry CZ.

Význam mladoboleslavského hlavního nádraží v budoucnu klesne, pokud dojde k plánované stavbě Bezděčínské a Ptácké spojky. Vlaky by pak měly zajíždět blíže středu města. Správa železnic chce pak na hlavní nádraží přestěhovat regionální dispečerské pracoviště „Pro cestující v přízemí vyroste nová čekárna s příslušným mobiliářem, toalety, pokladny a komerční prostory se zázemím a veřejné toalety. Novostavba bude bezbariérově přístupná, výškový rozdíl mezi výpravní budovou a prvním nástupištěm vyrovná rampa. Uvolněné plochy po stávající budově se využijí pro parkování,“ popsala už dříve mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Vizualizace nové výpravní budovy v Mladé Boleslavi. Foto: Twitter Jiřího SvobodyVizualizace nové výpravní budovy v Mladé Boleslavi. Foto: Twitter Jiřího SvobodyVizualizace nové výpravní budovy v Mladé Boleslavi. Foto: Twitter Jiřího SvobodyStanice Mladá Boleslav hl. n. po návštěvě mobilní čety Správy železnic. Stanice Mladá Boleslav hl. n. po návštěvě mobilní čety Správy železnic.Mladá Boleslav hlavní nádraží. Foto: Jan Novotný
Tagy Mladá Boleslav hl. n. Správa železnic
100 komentářů