Správa železnic prodává funkcionalistické nádraží v Teplicích nad Bečvou

Nádražní budova Teplice nad Bečvou. Pramen: Národní památkový ústavNádražní budova Teplice nad Bečvou. Pramen: Národní památkový ústav

Správa železnic posílá na vládu další sadu nemovitostí určených k prodeji. Jde vesměs o drobné položky, výjimkou je pouze zchátralá

Správa železnic posílá na vládu další sadu nemovitostí určených k prodeji. Jde vesměs o drobné položky, výjimkou je pouze zchátralá nádražní budova v Teplicích nad Bečvou. Tu má koupit město Hranice za 2,4 milionu korun. Prodej nemovitostí musí odsouhlasit vláda.

Město Hranice koupí část budovy, kde nejsou umístěny technologie potřebné pro provoz dráhy. Rozdělení stavby na dvě části povolil Národní památkový ústav, neboť funkcionalistická budova z roku 1939 je památkově chráněná.

„Žadatel hodlá budovu využít k realizaci projektu s názvem ‚Hranická propast 404 – Tajemná dáma‘, který je financovaný z Národního programu cestovního ruchu, mělo by zde vzniknout infocentrum s výstavní síní. Část budovy je nabyvateli pronajata za účelem umístění informačního centra,“ píše v doprovodném materiálu SŽ.

Národní památkový ústav označuje budovu za významný příklad funkcionalistické železniční architektury z 1. poloviny 20 století. „Povýšené autorovým citlivým přístupem na kultivované, funkčně i výtvarně propracované dílo, dotvářející lázeňský charakter území,“ dodává NPÚ. Autorem budovy je architekt Josef Danda, který se podílel například i na projektu nové budovy pražského hlavního nádraží.

Budova v Teplicích nad Bečvou je nicméně zároveň jedním z příkladů devastace a zanedbání údržby na nádraží. Smlouva o prodeji má obsahovat věcné břemeno, které mimo jiné zajistí, že se cestující dostanou po schodech skrze budovu k vlakům. Přístřešek pro cestující není součástí prodeje.

Tagy nádraží Správa železnic Teplice nad Bečvou Top
21 komentářů