Správa železnic představila novou nádražní budovu pro Chodov, starou zbourá

Nová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnic

Definitivně se tím naplní osud staré výpravní budovy, která je značně zchátralá

Správa železnic tento týden představila podobu chystané nové výpravní budovy v Chodově na Sokolovsku. Budova bude jednopodlažní, částečně zapuštěná do terénu a energeticky úsporná. Stavba by měla začít v prvním pololetí 2022 a trvat rok.

Definitivně se tím naplní osud staré výpravní budovy, která je značně zchátralá a svou velikostí přesahuje potřeby železnice. Využití pro ni nenašlo ani město. Po dokončení nové haly Správa železnic starou budovu zbourá a místo upraví pro parkování autobusů v době výluk.

Budova bude posunuta k podchodu na 2. nástupiště; její stavba naváže na modernizaci nádraží a nástupišť, která proběhla před několika lety. Budova je podle Správy železnic navržena z větší části jako prosklená s hliníkovými profily a stínicími žaluziemi. V blízkosti vznikne autobusová zastávka i parkoviště P+R pro 28 automobilů.

Nádraží Chodov. Pramen: Chládek a Tintěra, LitoměřiceNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNádraží Chodov v původní podobě. Autor: Dezidor – Fotografie je vlastním dílem, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7698244

„Výstavbou nové budovy dojde k výraznému zvýšení bezpečnosti a úrovně kultury cestování. Konkrétně půjde o vybudování bezbariérového přístupu do budovy, WC pro imobilní občany a vytvoření výraznějšího propojení na navazující druhy dopravy,“ uvedla Správa železnic.

Podle informací z jara letošního roku by měla novostavba vyjít zhruba na 35 milionů korun.

Tagy nádraží Chodov Správa železnic Top
103 komentářů