Novou nádražní budovu v Chodově postaví Strabag, práce začnou v srpnu

Nová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnic

Práce by měly začít v srpnu a skončit v říjnu příštího roku. Stará budova bude po dostavbě nové zbourána.

Správa železnic završila podpisem smlouvy tendr na výstavbu nové výpravní budovy v Chodově na Sokolovsku. Zakázku získala společnost Strabag Rail s cenou 34,5 milionu korun. Předpokládané náklady činily 41 milionů.

Práce by měly začít v srpnu a skončit v říjnu příštího roku. Tím se zároveň naplní osud staré výpravní budovy, která bude po dostavbě nové zbourána. Na jejím místě vznikne stání a točna pro autobusy. Stará budova je značně zchátralá, svou velikostí přesahuje potřeby železnice a provozní náklady jsou podle SŽ příliš vysoké. Využití pro ni nenašlo ani město. „Realizací investice se objem stavby přizpůsobí skutečným potřebám, současně se zjednoduší a zpřehlední pohyb cestujících,“ uvedla Správa železnic.

Nádraží Chodov. Pramen: Chládek a Tintěra, LitoměřiceNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNádraží Chodov v původní podobě. Autor: Dezidor – Fotografie je vlastním dílem, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7698244

Nová budova bude posunuta k podchodu na 2. nástupiště; její stavba naváže na modernizaci nádraží a nástupišť, která proběhla před několika lety. Budova je navržena jako jednopodlažní, z větší části prosklená s hliníkovými profily a stínicími žaluziemi. U budovy vznikne parkoviště P+R pro 28 aut.

„Díky nové výpravní budově dojde k výraznému zvýšení bezpečnosti a úrovně kultury cestování. Tu zajistí nejen bezbariérový přístup do budovy a nové WC pro imobilní osoby, ale také výraznější propojení s navazujícími druhy dopravy,“ uvedla už dříve mluvčí SŽ Nela Friebová.

V budoucnu se v Chodově počítá s prodloužením nádražního podchodu do severní části města, kde se očekává investiční výstavba.

Tagy nádraží Chodov Správa železnic Strabag Rail
27 komentářů