Správa železnic na čtvrtý pokus našla firmu na zrychlení trati z Nymburka do Jičína

Dopravna Bartoušov. Pramen: Správa železnicDopravna Bartoušov. Pramen: Správa železnic

Jízdní doba mezi Nymburkem a Jičínem se má zkrátit až o 13 minut.

Sdružení firem GJW Praha a AŽD Praha získalo zakázku na stavbu výhybny Bartoušov na trati 061 Nymburk – Jičín. Zřízení nové výhybny má přispět ke zkrácení jízdních dob mezi oběma městy až o 13 minut.

O vítězství sdružení informovala Správa železnic v tiskové zprávě. Za výhybnu zaplatí SŽ 134,3 milionu korun. Stejné sdružení se přihlásilo již do předchozí soutěže, nabídlo ale cenu přes stanovený limit. Nakonec se spokojilo s cenou těsně po hranicí stropu 135 milionů korun. Zakázku se podařilo vysoutěžit až na čtvrtý pokus, což dokládá nedostatečné kapacity stavebních firem na železnici vyčerpané litím peněz ze schodkového rozpočtu do drážních staveb.

Zahájení prací je plánováno v září, dokončení pak na jaře příštího roku. Od 2. října do 30. listopadu nastane nepřetržitá výluka v úseku Kopidlno – Jičín, namísto vlaků pojedou autobusy.

Hlavním cílem stavby je zřízení nové konfigurace kolejiště a příslušného zařízení a technologie. To umožní křižování vlaků osobní dopravy v dosavadní dopravně Bartoušov, která bude přestavěna na výhybnu.

Základním důvodem zmíněných úprav je přesun křižování osobních vlaků ze stanice Kopidlno do nově vybudované výhybny. Výstup a nástup cestujících bude možný na novém nástupišti ve směru na Jičín, dopravnu nahradí v jízdním řádu zastávka s názvem Žitětín.

Přesunem křižování se výrazně zkrátí pobyt vlaků ve stanici Kopidlno a současně i jejich jízdních dob. Celou trasu mezi Nymburkem a Jičínem zvládnou o 10–13 minut rychleji. Dojde tak k významnému zefektivnění a zatraktivnění stávající osobní železniční dopravy, což bude mít pozitivní vliv i na další navazující spoje v rámci Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského kraje.

Tagy AŽD Praha GJW Praha Správa železnic trať 061 Nymburk - Jičín výhybna Bartoušov
79 komentářů