Další odklad pro zrychlení vlaků z Nymburka do Jičína. Výhybnu chtějí firmy stavět dráž

Dopravna Bartoušov. Pramen: Správa železnicDopravna Bartoušov. Pramen: Správa železnic

Výhybna by jízdní dobu zkrátila až o třináct minut. Jde o další ze zakázek, kterou Správa železnic musela zrušit kvůli příliš vysoké ceně.

Cestující mezi Nymburkem a Jičínem se zatím stále nedočkají kratších jízdních dob. Ke zrychlení má dojít díky nové výhybně Bartoušov. Správa železnic ale opět nenašla firmu, která by ji postavila.

Již třetí pokus o nalezení zhotovitele skončil totiž zrušením soutěže. „Soutěž byla zrušena z důvodu vyšší nabídkové ceny, než byla limitní cena veřejné zakázky. Vypsání nové soutěže předpokládáme do konce května,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Správa železnic stanovila jako limitní cenu 135 milionů korun. Do soutěže se přihlásilo nakonec jen sdružení GJW Praha a AŽD Praha, s cenou ale přes limit. Ukazuje to písemná zpráva zadavatele. Jde o několikátou soutěž, kterou Správa železnic musela zrušit kvůli přesycenému trhu železničního stavitelství, kdy si firmy říkají za práci podstatně více než v minulosti.

Výhybna má zkrátit jízdní dobu mezi Nymburkem a Jičínem o 10 až 13 minut. Podle původních plánů se měla stavět už loni.

Po dokončení přestavby se budou moci vlaky křižovat v dosavadní dopravně Bartoušov. Křižování osobních vlaků se tak přesune ze stanice Kopidlno do nově vybudované výhybny. Výstup a nástup cestujících bude v Bartoušově možný až za výhybkami ve směru na Jičín, kde vznikne zastávka s názvem Žitětín.

„Přesunem křižování se výrazně zkrátí pobyt vlaků ve stanici Kopidlno, které zde nebudou muset čekat na protijedoucí spoj. Dojde tak k významnému zefektivnění a zatraktivnění stávající železniční osobní dopravy, což bude mít pozitivní vliv i na další navazující spoje v rámci Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského kraje,“ napsala Správa železnic v tiskové zprávě.

Tagy Správa železnic trať Nymburk - Jičín výhybna Bartoušov
106 komentářů