Správa železnic hledá projektanta elektrizace tratě Nýřany – Heřmanova Huť

Nádraží Heřmanova Huť. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39095136Nádraží Heřmanova Huť. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39095136

Desetikilometrová trať se má dočkat kompletní modernizace včetně přestavby stanic a zastávek.

Správa železnic (SŽ) učinila další krok k elektrizaci regionální tratě 181 z Nýřan do Heřmanovy Hutě na Plzeňsku. Aktuálně vypsala tendr na dodavatele projektu, odhadovaná cena zakázky činí 33 milionů korun. Desetikilometrová trať se má dočkat kompletní modernizace včetně přestavby stanic a zastávek, práce by měly probíhat v letech 2026 a 2027.

„Tato trať je v regionální dopravě druhou nejvytíženější regionální železniční tratí v aglomeračním pásmu města Plzně, která vykazuje stovky přepravených cestujících denně. Navíc se v souvislosti s novou bytovou výstavbou v Heřmanově Huti počítá s dalším nárůstem počtu cestujících,“ vysvětloval plány už v roce 2018 tehdejší mluvčí SŽ Pavel Tesař.

Předmětem zakázky je zhotovení projektové dokumentace pro stavební povolení, projektové dokumentace pro provádění stavby a výkon autorského dozoru stavby. Plány už loni zamířily do procesu posouzení vlivu na okolí (EIA), kde Krajský úřad Plzeňského kraje rozhodl, že stavba nebude mít zásadní negativní vliv. Nemusela tak ani do tzv. velkého procesu EIA.

Stavba bude termínově navázána na modernizaci tratě Plzeň – Domažlice – státní hranice SRN, konkrétně její část mezi Plzní a Stodem. Ta vznikne v nové stopě a vlaky po ní budou jezdit až 200 km/h. Staré trati přes Vejprnice a Nýřany (kde se napojuje i trať z Heřmanovy Hutě) ale nehrozí zánik, naopak projde rovněž elektrizací.

Správa železnic ji vede jako 2. stavbu celého spojení Plzeň – státní hranice. K modernizaci staré tratě by mělo dojít v letech 2025 až 2027. Kraj pak počítá s provozem elektrických vlaků Heřmanova Huť – Nepomuk přes plzeňský uzel.

Tagy elektrizace Správa železnic trať 181 Nýřany - Heřmanova Huť
56 komentářů