Spory o reference Metrostavu. Pardubický kraj musí znovu vybírat, kdo postaví obchvat Kojic

Silnice II/322 v Pardubickém kraji. Foto: Pardubický krajSilnice II/322 v Pardubickém kraji. Foto: Pardubický kraj

Hodnotící komise musí znovu prověřit, zda Metrostav Infrastructure správně doložil reference. Začátek stavby mohou spory o vítězství v soutěži odložit.

Jedna z největších silničních zakázek Pardubického kraje začíná nabírat zpoždění. Pardubický kraj zatím nemůže uzavřít smlouvu na stavbu obchvatu Kojic na silnici z Přelouče do Kolína se sdružením Metrostav Infrastructure a Chládek a Tintěra Pardubice. Důvodem jsou námitky jednoho z uchazečů, společnosti Sovis CZ ( v soutěži jako sdružení Společnost Kojice), týkající se doložené kvalifikace Metrostav Infrastructure.

V tuto chvíli jsme rozhodnutím rady vrátili celou věc zpět do fáze hodnocení nabídek a odložili jsme tak podpis smlouvy s dodavatelem. Jakmile bude proces dokončen, podepíšeme smlouvu a zahájíme stavbu,“ řekl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. Jde tak o další velkou zakázku v Česku, kde nejlevnější nabídku podal Metrostav Infrastructure, ale jeho vítězství napadají jiné firmy. O průtazích jako první informoval iDnes.cz. V námitkách Sovis CZ uvedl, že vítěz neprokázal technickou kvalifikaci. Komise tak musí posoudit nabídky znovu.

Hrozící zpoždění silničních staveb

Jde o další problém v českých dopravních stavbách, který vznikl založením společnosti Metrostav Infrastructure. Ta vznikla poté, co soud zakázal Metrostavu zatím nepravomocně účast ve veřejných zakázkách. Metrostav Infrastructure od té doby v řadě velkých silničních zakázek nabídl nejnižší cenu. Smlouvy ale právě kvůli sporům o reference stále ještě nemá.

Názory konkurentů jsou vcelku jednoznačné, napadají jednotlivé zakázky a budou je pravděpodobně napadat nadále. Bohužel kvůli tomu hrozí oddálení realizace staveb, které se nám podařilo připravit,“ řekl v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Někteří zadavatelé už zakázky s vítězným Metrostav Infrastructure zrušili, například Kraj Vysočina obchvat Jihlavy.

Odhadovaná cena přeložky silnice II/322 u Kojic byla 365 milionů korun, v tendru cena spadla na 280 milionů korun. Stavba bude spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu. Pardubický kraj zaplatí zhruba 15 procent z celkové částky. Silnice II/322 vede podél Labe z Přelouče do Kolína. Trasa obchvatu měří 2,9 kilometru, navazuje na přeložku kolem Chvaletic. Kraj přitom původně předpokládal, že už v květnu se začne stavět a za rok bude hotovo.

Tagy Chládek a Tintěra Pardubice II/322 Metrostav Infrastructure obchvat Kojice Pardubický kraj Sovis CZ
24 komentářů