Zpoždění pro obchvat Jihlavy. Kraj zrušil zakázku za 700 milionů korun

Dokončování obchvatu Nového Veselí. Foto: Kraj VysočinaDokončování obchvatu Nového Veselí. Foto: Kraj Vysočina

Kraj sliboval, že stavba začne už loni na podzim.

Radní Kraje Vysočina zrušili veřejnou zakázku na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Dodavatele vybrala krajská rada ze sedmi nabídek loni na podzim. Proti rozhodnutí se jeden z účastníků řízení odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vedení kraje v tuto chvíli nevidí jiné řešení než zakázku zrušit. Novinářům to po jednání krajské rady řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Verdikt radní znamená, že stavba má již nyní nejméně půl roku zpoždění. Původně kraj loni na jaře v květnu při vypsání soutěže uvedl, že chce začít stavět na podzim.

V tuto chvíli nastupuje lhůta 15 dní, ve které je prostor na odvolání jednotlivých účastníků,“ řekl Schrek k dnešnímu rozhodnutí radních kraje. Uvedl, že kraj má u této zakázky připravené varianty dalšího postupu. „Nicméně těchto 15 dní musíme respektovat a nebudeme k tomu poskytovat žádné informace,“ řekl.

Předpokládaná hodnota zakázky na stavbu 5,45 kilometru nové silnice byla podle věstníku veřejných zakázek 700 milionů korun bez daně. Kraj kromě počtu přijatých nabídek loni zveřejnil jen to, že vybraný uchazeč nabídl nižší než předpokládanou cenu. Hejtman dnes na dotaz pouze potvrdil to, že byla vybraná firma Metrostav Infrastructure. Podle již dříve zveřejněného rozhodnutí ÚOHS námitky podalo sdružení firem Eurovia CS a Colas.

Úleva centru města s evropskou dotací

Součástí obchvatu, který propojí silnice II/602 (směr Velké Meziříčí a D1), II/405 (směr Třebíč) a I/38 (směr Znojmo) bude výstavba osmi mostních objektů a tří velkých okružních křižovatek, které vyřeší bezpečné křížení s hlavními silnicemi. Velká okružní křižovatka vznikne na hraně současného křížení II/523 a I/38 v místě Jihlavany nazývaným V Ráji, další okružní křižovatka je naplánována na silnici II/405 u odbočky na Puklice, tedy zhruba v polovině trasy nového jihovýchodního obchvatu, a třetí okružní křižovatka je naprojektována při vyústění obchvatu na II/602 u Helenína. Stavbě bude předcházet řada přeložek inženýrských sítí, u Pístova projekt počítá i s prodloužením stávající protihlukové stěny. Stavba naváže na již hotový obchvat Velkého Beranova.

Na jihovýchodní obchvat padesátitisícové Jihlavy má kraj slíbených 300 milionů korun z evropských dotačních fondů. Hejtman uvedl, že s ohledem na zdržení v přípravách asi kraj nedokáže vyčerpat celou dotaci, ale ruší veřejnou zakázku právě proto, aby měl šanci dostat většinu z těchto peněz.

Z jihlavských ulic by měl obchvat odvést tranzitní dopravu mezi Žďárskem a nájezdem k dálnici D1 u Jihlavy a výpadovými silnicemi na Třebíč a na Znojmo. Zahájení zadávacího řízení na dodavatele kraj oznámil ve věstníku veřejných zakázek loni 20. května. Stavba silnice měla podle věstníku trvat 29 měsíců.

Trasa jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Pramen: Kraj VysočinaTrasa jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Foto: dokumentace pro povolení stavby

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy II/602 Jihlava Kraj Vysočina obchvat Jihlavy
11 komentářů