Mitsubishi začalo s testováním nového letadla SpaceJet

SpaceJet M100, nové regionální proudové letadlo. Foto: MitsubishiSpaceJet M100, nové regionální proudové letadlo. Foto: Mitsubishi

Společnost Mitsubishi Aircraft dnes zahájila prvním testovacím letem certifikaci nového stroje, s kterým míří zejména na segment regionálních aerolinek. S

Společnost Mitsubishi Aircraft dnes zahájila prvním testovacím letem certifikaci nového stroje, s kterým míří zejména na segment regionálních aerolinek. S více než ročním zpožděním poprvé vzlétl letoun SpaceJet M90.

Stroj odstartoval z letiště v japonském městě Nagoya. K prvnímu testovacímu letu došlo s více než ročním zpožděním. Průběh letu je možné sledovat na FlightRadar24. Po dvou hodinách letadlo úspěšně přistálo.

Mitsubishi letadlo původně vyvíjelo pod značkou MRJ, loni se rozhodla ho přejmenovat na SpaceJet. Podle zveřejněné zprávy firma počítá s tím, že letadlo dodá prvnímu zákazníkovi – japonské společnosti All Nippon Airways – ve finančním roce 2021, tedy od dubna 2021 do března 2022. Ještě loni ale firma uváděla, že první letadlo předá letos. Nejde však o model M100, ale M90. Ten měl původně vzlétnout již v roce 2013.

M100 je určen hlavně pro americký trh. M90 se testuje již několik let v USA. Důvodem verze M100 je splnění amerických norem na letadla pro regionální dopravu. U něj je stanovena maximální váha 86 tisíc liber (39 tun) a 76 cestujících ve třech třídách. Firma míří s letadlem na stále relativně malý trh regionálních letadel s kapacitou do sta míst. I díky tomuto letadlu by mohlo vzniknout více přímých spojení mezi řadou měst, kam se dosud musí létat s přestupem. Jde o trasy, kam se nevyplatí nasadit větší letadlo a provoz menšího by byl příliš nákladný v přepočtu na sedačku. Díky výrazně nižším nákladům chce Mitsubishi stimulovat nový trh.

Rozměry nového letadla SpaceJet M100. Foto: Mitsubishi

Rozměry nového letadla SpaceJet M100. Foto: Mitsubishi

Firma má zatím na letadla obou verzí 167 závazných objednávek.

Tagy Mitsubishi Aircraft Corporation SpaceJet
3 komentáře