Obrazem: Testovací SpaceJet má za sebou úspěšně první let. Cestující sveze nejdříve za rok

Mitsubishi SpaceJet. Foto: Mitsubishi Aircraft CorporationMitsubishi SpaceJet. Foto: Mitsubishi Aircraft Corporation

Společnost Mitsubishi Aircraft Corporation úspěšně dokončila první let nového zkušebního letounu SpaceJet M90. Jde o první v Japonsku vyvinuté osobní

Společnost Mitsubishi Aircraft Corporation úspěšně dokončila první let nového zkušebního letounu SpaceJet M90. Jde o první v Japonsku vyvinuté osobní letadlo od dob turbovrtulového stroje NAMC YS-11.

Mitsubishi se tak podařilo dosáhnout důležitého kroku v programu, který nabral mnohaleté zpoždění. Podle původních plánů měl japonský dopravce All Nippon Airways (ANA) s letadlem létat už do roku 2013. „Jde o začátek celé certifikace,“ řekl šéf vývoje Alex Bellamy.

Letoun s označením FTV 10 (Flight Test Vehicle) vzlétl z letiště Nagoya ve 14:53 místního času, přistál o necelé dvě hodiny později. Půjde o první proudové letadlo, které se vyrábí v Japonsku.

Kapitán letadla Hirojoši Takase uvedl, že let proběhl klidně a přesně podle plánu. „Splnilo naše očekávání, ovládalo se přesně tak, jak jsem očekával,“ řekl Takase.

Kromě testování v Japonsku stroj čekají zkušební lety v Moses Lake v USA.

Mitsubishi letadlo původně vyvíjelo pod značkou MRJ, loni se firma rozhodla ho přejmenovat na SpaceJet. Výrobce počítá, že letadlo dodá zákazníkovi nejdříve ve finančním roce 2021, tedy od dubna 2021 do března 2022. Ještě loni společnost uváděla, že první letadlo předá letos.

Firma míří s letadlem na stále relativně malý trh regionálních letadel s kapacitou do sta míst, konkurencí bude především pro Embraer. I díky tomuto letadlu by mohlo vzniknout více přímých spojení mezi řadou měst, kam se dosud musí létat s přestupem. Jde o trasy, kam se nevyplatí nasadit větší letadlo a provoz menšího by byl příliš nákladný v přepočtu na sedačku. Díky výrazně nižším nákladům chce Mitsubishi stimulovat nový trh.

Mitsubishi SpaceJet. Foto: Mitsubishi Aircraft CorporationMitsubishi SpaceJet. Foto: Mitsubishi Aircraft CorporationMitsubishi SpaceJet. Foto: Mitsubishi Aircraft CorporationMitsubishi SpaceJet. Foto: Mitsubishi Aircraft CorporationMitsubishi SpaceJet. Foto: Mitsubishi Aircraft CorporationMitsubishi SpaceJet. Foto: Mitsubishi Aircraft CorporationMitsubishi SpaceJet. Foto: Mitsubishi Aircraft CorporationRozměry nového letadla SpaceJet M100. Foto: Mitsubishi
Tagy Mitsubishi Mitsubishi Aircraft Corporation SpaceJet Top
2 komentáře