dkv-spojujeme

Soud nařídil uvolnit dvě zadržená letadla Českých aerolinií

Odstavená ATR 72 ČSA na ruzyňském letišti. Foto: Petr JurišOdstavená ATR 72 ČSA na ruzyňském letišti. Foto: Petr Juriš

Soud: Pokud by předběžné opatření nařízeno nebylo, mohlo by dojít k likvidaci provozu Českých aerolinií.

Obvodní soud pro Prahu 6 dnes předběžným opatřením dal za pravdu skupině Smartwings ve sporu s Letištěm Praha o dvě letadla ATR 72. Dceřiná firma letiště pro údržbu Czech Airlines Technics (CSAT) stroje začátkem února zadržela kvůli nesplaceným závazkům, soud je nyní nařídil uvolnit. Firma CSAT s výrokem nesouhlasí, její vyjádření bylo doplněno dodatečně (pod článkem).

Letadla provozují České aerolinie ze skupiny Smartwings, jejíž mluvčí Vladimíra Dufková dnes o rozhodnutí soudu informovala. Soud nařídil letišti a jeho dceřiné firmě „zdržet se zásahu do užívacího a nájemního práva Českých aerolinií (ČSA) ke dvěma letadlům typu ATR“. Konstatoval také, že „pokud by předběžné opatření nařízeno nebylo, mohlo by dojít k faktické likvidaci provozu ČSA“.

Smartwings považovaly zadržení letadel společností Czech Airlines Technics od počátku za protiprávní. ČSA kvůli tomu musely zrušit některé lety. Poukazovaly přitom mimo jiné na ochranné moratorium kvůli covidu a také na to, že letadla vlastní zahraniční subjekt. Společnost CSAT zase argumentovala neuhrazenými fakturami za údržbu letadel. Aktuální vyjádření CSAT k rozhodnutí soudu deník Zdopravy.cz shání.

Smartwings nedávno varovaly, že ČSA potřebují státní pomoc, jinak skončí v insolvenci.

Vyjádření Letiště Praha a CSAT (doplněno 18:20, redakčně kráceno)

Usnesení Obvodního soudu pro Prahu 6 ve věci zadržení letadel společnosti ČSA jsme obdrželi a budeme jej respektovat. Současně však považujeme za zásadní uvést, že s ním naprosto nesouhlasíme. Vedle odvolání, které již připravujeme, zvážíme i další právní kroky tak, abychom ochránili naši společnost před negativními dopady a zejména škodou, která v důsledku uvedeného usnesení soudu naší společnosti hrozí…. Soud ve svém usnesení také nezohlednil faktický stav letadel, kdy jedno z nich ČSA dlouhodobě nepoužívá pro jeho neprovozuschopnost. Soud také nijak nezohlednil zájmy naší společnosti, jakožto významného a legitimního věřitele ČSA a především neuvedl jediný argument, v čem spatřuje rozpor uplatnění zadržovacího práva s principy mimořádného moratoria… Skupina Smartwings, do které ČSA patří, má ve své flotile více než 40 letadel, která lze okamžitě v provozu využít a předejít tak rušení naplánovaných letů. Z tohoto důvodu považujeme za ryze účelové tvrzení, že zadržení dvou letadel, z toho jednoho neprovozuschopného, by ohrozilo celý provoz aerolinky a vedlo k jejímu úpadku. Taková vyjádření považujeme za snahu vytvořit mediální obraz jednostranně příznivý pro ČSA a snahu o odvrácení pozornosti od skutečných příčin současné špatné situace aerolinky, která však doposud s námi, i po několikerých žádostech, nedostatečně komunikovala o uhrazení dluhů vůči naší společnosti ani o budoucnosti jejího financování. …

Ohrazujeme se také proti naprosto lživému tvrzení, že skupina Letiště Praha, do které společnost Czech Airlines Technics patří, jakkoli zneužívá své postavení či ohrožuje budoucnost letecké dopravy v České republice…. ČSA měly v loňské roce podíl na provozu pražského letiště přibližně 13 %, v případě, že by byl provoz aerolinky ukončen, jednali bychom se všemi dopravci o navýšení jejich kapacit na již fungujících linkách do stejných destinací či o otevření linek nových, pokud by zde existovala poptávka.

Tagy ATR 72 České aerolinie ČSA csat Czech Airlines Technics letiště praha smartwings Top
101 komentářů