V Nepálu havarovalo ATR 72, nejméně 67 mrtvých

Nehoda ATR 72 společnosti Yeti Airlines při přistávání na letiště Pokhara. Foto: Rahul Sisodia / Twitter.comNehoda ATR 72 společnosti Yeti Airlines při přistávání na letiště Pokhara. Foto: Rahul Sisodia / Twitter.com

Stroj směřoval z Káthmándú do města Pokhara.

(průběžně aktualizujeme) V Nepálu havaroval v neděli nad ránem turbovrtulový letoun ATR 72-500 letecké společnosti Yeti Airlines s registrací 9N-ANC. Stroj směřoval z Káthmándú do města Pokhara. Neštěstí si vyžádalo nejméně 67 mrtvých. O počtu obětí informovala ČTK. Jde o nejhorší leteckou nehodu v Nepálu za téměř pět let.

Jak uvedl mluvčí aerolinek Sudarshan Bartaula, na palubě letadla cestovalo 72 lidí, včetně dvou kojenců a čtyř členů posádky. Několik pasažérů bylo cizí státní příslušnosti, konkrétně šlo o pět Indů, čtyři Rusy, dva Jihokorejce, Ira, Australana, Francouze a Argentice.

Proč k neštěstí došlo, zatím není jasné. Jedno z videí zveřejněných na twitteru naznačuje, že se tak stalo při přistávacím manévru. Na místě stále zasahují stovky záchranářů. Letecké nehody nejsou v Nepálu vzácností, povrch země tvoří hornatý terén, včetně osmi ze čtrnácti nejvyšších hor světa. Standardem jsou i časté změny povětrnostních podmínek. Havarovaný letoun byl patnáct let starý. Yeti Airlines provozují flotilu šesti těchto strojů, jejich průměrný věk je 14,5 roku.

ATR 72 v barvách Yeti Airlines. Foto: Yeti Airlines

ATR 72 v barvách Yeti Airlines. Foto: Yeti Airlines

Tagy ATR ATR 72 letecká nehoda Nepál Yeti Airlines
6 komentářů