Seznam Zprávy: Majitelé žádají o miliardovou pomoc pro ČSA, jinak hrozí úpadek

Boeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště Praha

Letecká skupina Smartwings, pod kterou patří i České aerolinie, adresovala minulý týden některým ministrům naléhavou žádost o nevratnou státní pomoc

Letecká skupina Smartwings, pod kterou patří i České aerolinie, adresovala minulý týden některým ministrům naléhavou žádost o nevratnou státní pomoc ve výši 1,1 miliardy korun. Ta by měla skončit hlavně v ČSA. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy.

Právě dceřiná společnost České aerolinie je podle akcionářů nejvíce ohrožena insolvenčním řízením, neboť nesplňuje podmínky pro čerpání státem garantovaného úvěru z programu Covid Plus. V žádosti podle Seznam Zpráv stojí toto: Nebude-li nejpozději do 27. února, kdy končí mimořádné moratorium, leteckým společnostem Smartwings a České aerolinie (ČSA) poskytnuta „přiměřená státní pomoc“, bude pravděpodobně zahájeno insolvenční řízení.

Žádost o nevratnou přímou pomoc pro ČSA potvrdil Seznam Zprávám spolumajitel Smartwings Jiří Šimáně. Podle něj dceřiná společnost zmíněnou finanční podporu nutně potřebuje i proto, že za loňský rok utrpěla ztrátu asi 1,5 miliardy korun. „Dalším důvodem je ten, že nemá leasingovou společnost, která by ji podpořila tak, jak se to stalo v případě Smartwings,“ doplnil Šimáně.

Aerolinie už dříve přišly i s požadavkem na vytvoření speciálního vládního programu Covid-Letectví, skrze který by se formou „sedačkovného“ domohly kompenzací za období nouzového stavu z loňského jara, kdy letadla nesměla do vzduchu. Podobně stát odškodňuje provozovatele zájezdových autobusů.

Celkem koncern žádá za neuskutečněné lety a prázdné sedačky z období od 14. března do 24. května 2020 téměř půl miliardy korun: 214 milionů pro Smartwings (760 korun za prázdnou sedačku) a 274 milionů pro ČSA (560 korun za sedačku). O to by se podle představ akcionářů mohla snížit nevratná státní pomoc.

Ministři speciální pomoc aeroliniím vesměs odmítají. „Je pravděpodobné, že dosáhnou (Smartwings) na nový plošný program, který bude částečně kompenzovat firmám náklady. Ten bude pro všechny subjekty, kterým zásadně klesl obrat. Program speciálně pro Smartwings ale nechystáme,“ sdělil Seznam Zprávám vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček.

Tagy České aerolinie smartwings státní pomoc aerolinkám
238 komentářů