SOR Libchavy má první zakázku na nové autobusy ICN, jde o součást nového kontraktu s BusLine

Autobus SOR ICN 12. Foto: SOR LibchavyAutobus SOR ICN 12. Foto: SOR Libchavy

Dopravce kupuje celkem 144 autobusů, jezdit mají hlavně v Pardubickém kraji.

Společnost SOR Libchavy podepsala smlouvu na dodávku 144 autobusů společnosti BusLine. Zakázka v hodnotě 603 milionů korun má zajistit nová vozidla pro výkony v Pardubickém, Královéhradeckém a Jihočeském kraji.

Mezi 144 autobusy bude zastoupeno několik typů. Konkrétně půjde o 94 autobusů typu SOR CN 12,3, o 7 vozů SOR CN 12 a o 33 vozů SOR CN 10,5. Mimo to pořídí BusLine také 10 vozů SOR ICN 10,5. Jde o zcela nový typ linkového autobusu, jehož sériová produkce odstartuje v polovině roku 2022. Pro SOR jde o první zakázku na tento typ. Všechny autobusy budou s dieselovým pohonem plnícím normu EURO VI, částečně nízkopodlažní, klimatizované. Vybavené budou USB nabíjecími porty pro nabíjení drobných mobilních zařízení.

BusLine nasadí autobusy hlavně v Pardubickém kraji, kde firma uspěla v soutěžích a vystřídá zejména ČSAD Ústí nad Orlicí. Půjde o oblasti Jevíčsko, Litomyšlsko, Lanškrounsko a Orlickoústecko.

Autobusy pro desetiletý kontrakt

Dopravce BusLine v loňském roce uspěl ve výběrovém řízení na zajištění dopravní obslužnosti ve čtyřech oblastech Pardubického kraje (konkrétně jde o oblasti Jevíčsko, Litomyšlsko, Lanškrounsko a Orlickoústecko). Smlouva mezi BusLinem a krajem předpokládá zajištění dopravní obslužnosti na dobu 10 let, přičemž nové autobusy by měly svézt své první cestující od června 2022.

Kontrakt pro provoz na Orlickoústecku má i jiný, symbolický rozměr. V okrese sídlí dva největší tuzemští výrobci autobusů, kromě SOR ještě Iveco CR ve Vysokém Mýtě. Zaměstnanci obou firem dosud museli pro cesty veřejnou dopravou většinou využívat autobusy Setra, i když v posledních letech ČSAD Ústí nad Orlicí zejména pro provoz do Vysokého Mýta nakoupilo Iveco Crossway. „Kontrakt pro nás znamená čtvrtinu roční produkce a jsme velmi hrdí na to, že můžeme dodávat vozidla, která budou mimo jiné sloužit v kraji, s nímž jsme tak úzce už více než 30 let propojeni. Po dlouhých letech budou naši zaměstnanci a obyvatelé Pardubického kraje, kteří do práce a škol dojíždějí autobusy, poprvé moci využívat při cestovaní autobusy SOR, na jejichž výrobě se naši zaměstnanci podílejí,“ uvedl za společnost SOR Libchavy Filip Murgaš, jednatel a obchodní ředitel firmy.

Tagy BusLine SOR Libchavy
77 komentářů