Sněhová kalamita přerušila provoz na řadě tratí, České dráhy vyzvaly k odložení cest

Úklid sněhu na železnici. Foto: Jan Šindelář / Zdopravy.czÚklid sněhu na železnici. Foto: Jan Šindelář / Zdopravy.cz

Od zítřka dojde k přerušení Západních expresů do Bavorska.

Dopravu po celé zemi dnes výrazně komplikuje sněhová kalamita. Kvůli nepřízni počasí došlo na řadě míst k přerušení nebo omezení provozu na železnici. Sněhová kalamita způsobuje pády stromů do kolejiště, poruchy zabezpečovacího zařízení a další problémy. Na řadě tratí je zcela zastaven provoz.

České dráhy dnes proto vyzvaly cestující, aby současné situaci přizpůsobily své cestovní plány. „Prosíme cestující, aby se na možné komplikace při cestování preventivně připravili a vybavili se na cestu tekutinami, jídlem, případně léky, které pravidelně užívají, a to i v případě cesty na kratší vzdálenost. Pokud je to možné, tak aby cesty vlakem dnes a zítra odložili,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Aktuální informace o provozu mohou sledovat cestující například v aplikaci GRAPP, na webu ČD Mimořádnosti nebo v aplikaci Můj vlak.

České dráhy zároveň posílily dispečink a pohotovostní službu, kterou drží zaměstnanci ČD tak, aby mohli v případě potřeby mimořádně nastoupit do služby.

Aktuálně je přerušen provoz na tratích
– Trať 064 Mladá Boleslav – Lomnice nad Popelkou, v úseku Mladá Boleslav hl. n. – Mladějov v Čechách (najetí osobního vlaku do stromu, Středočeský kraj)
– Trať 076 Mladá Boleslav – Mělník – povětrnostní vlivy
– Trať 080 Mladá Boleslav – Česká Lípa (pád stromu v úseku Bakov nad Jizerou – Česká Lípa)
– Trať 195 Lipno nad Vltavou – Rybník, v úseku Vyšší Brod klášter – Rožmberk nad Vltavou (spadlý strom na kolejích, Jihočeský kraj)
– Trať 202 Bechyně – Tábor, v úseku Malšice – Bechyně (spadlý strom na trakční vedení, Jihočeský kraj)
– Pošumavské lokálky – sněhová kalamita, popadané stromy, práce sněhové frézy

Omezení dopravy hlásí také zahraniční železnice. Die Länderbahn pravděpodobně zastaví zítra Západní expres na německém území. Poslední vlak z Německa do ČR bude EC 363, posledním vlakem z ČR do Německa je vlak EC 352. Dnešní poslední vlak této linky (EC 364) bude ukončen v Domažlicích. Předpoklad přerušení provozu na území Německa je aktuálně do pondělí.

Tagy sněhová kalamita
91 komentářů