Smartwings zdražil lety s odbaveným zavazadlem, za kufr do 23 kg chce 650 Kč

Boeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: Smartwings

Letecká společnost Smartwings začala u všech letů od 1. dubna vybírat u nejlevnějších letenek poplatek za odbavené zavazadlo. Půl roku

Letecká společnost Smartwings začala u všech letů od 1. dubna vybírat u nejlevnějších letenek poplatek za odbavené zavazadlo. Půl roku poté, co firma naopak zvýšila limit pro bezplatnou přepravu zavazadla, dochází k přechodu na stejný model, jaký používají České aerolinie a dnes už většina leteckých společností. U zpáteční letenky tak cesta zdraží o 1300 Kč.

Smartwings přešly na model Českých aerolinií, nabízí tři různé tarify: Lite, Plus a Flexi, které se od sebe liší cenou a tím, co vše je v jejich rámci poskytováno. Vyplývá to z údajů v rezervačním systému, mluvčí firmy Vlaďka Dufková změnu potvrdila.

Smartwings reaguje na současné trendy v letecké dopravě a věří, že tímto krokem vyjde vstříc klientům, kteří si tak na míru budou moci vytvořit cestovní balíček a využít služeb, které opravdu potřebují,“ řekla Dufková.

V praxi změna znamená, že pokud si cestující koupí letenku v nejlevnější třídě Lite, za odbavené zavazadlo zaplatí 650 Kč za každý směr. V případě tarifu Lite je odbavené zavazadlo do 23 kg navíc za 650 Kč, zdarma je osmikilové příruční zavazadlo na palubu.

V tarifu Plus je zavazadlo do 23 kilogramů v ceně, k palubnímu zavazadlu je povolený ještě malá osobní taška do 3 kg a možnost výběru místa v letadle. Tarif Flexi umožňuje to samé, co Plus, navíc ještě možnost storna letenky a změny termínu bez dodatečného poplatku. Ceny Plus jsou nastaveny tak, že je o pár korun levnější, než si kupovat extra zavazadlo k letence v tarifu Lite.

Jde v podstatě o zdražení, tarif Lite je nastaven aktuálně na stejné úrovni, jako byly do změny ceníku nejlevnější letenky dopravce i s odbaveným zavazadlem. Smartwings jsou jednou z posledních evropských aerolinek, která nepřešla na tarify bez zavazadel. To je znevýhodňuje v internetových vyhledávačích, kde lidé na první pohled nepoznají, že jde o ceny i se zavazadlem.

Tagy odbavená zavazadla smartwings Top
45 komentářů