Jak si zabalit na cesty: Univerzální velikost neexistuje. Čím větší zavazadlo, tím více „blbostí“

Zavazadla. Foto: Billy Hathorn, CC BY 3.0, via Wikimedia CommonsZavazadla. Foto: Billy Hathorn, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Kde upřednostnit kufr, tašku nebo batoh. Špatné zabalení může cestu dost zkomplikovat. Na zkušenosti a největší chyby jsme se zeptali expertů.

Ať už cestujete k moři, pod stan nebo poznávat letní evropské metropole, výběr vhodného zavazadla byste neměli podcenit. Na cestách bude útočištěm všech vašich věcí a pomůže je udržet v čistotě i roztříděné. Dost přitom záleží na typu zavazadla, které zvolíte.

Největší chybou, které se zákazníci dopouštějí při výběru cestovního zavazadla, je nepřizpůsobení se specifickým potřebám dané cesty. Důležité je vybrat takové, které bude praktické a pohodlné pro daný typ cestování. A nejenom se řídit designem, cenou nebo aktuálním trendem,” říká Ondřej Zdražil z prodejny Cestovatelskyobchod.cz.

Batoh, taška nebo kufr

Právě druh vaší dovolené je rozhodujícím faktorem při volbě typu zavazadla. Pokud vyrážíte na trempský výlet či aktivní dovolenou, pak vám kufr na kolečkách bude spíše na překážku a volte kvalitní batoh či krosnu. 

Na pobytové dovolené u moře, kde se přemístíte se zavazadly jen z letiště k hotelu, naopak kufr na kolečkách oceníte. „Pokud se chystáte na letecký prodloužený eurovíkend do města, kde budete méně cestovat se zavazadly, pak můžete volit mezi menším kufrem na kolečkách, anebo batohem,” říká Tomáš Žaloudek z firmy Urban Brands.

Trek – pobyt v přírodě

Prioritou pro tento typ cesty je odolnost a pohodlí. Ondřej Zdražil doporučuje zvolit trekový batoh s dobře polstrovanými popruhy a ergonomickým designem, který usnadní nošení i na delších výletech. Zde je několik základních chyb, kterých se podle něj lidé často dopouští:

Zákazník si vybere batoh určený pro opačné pohlaví nebo pro dítě – mnozí výrobci přizpůsobují zádové systémy turistických batohů podle pohlaví a délky zad uživatele.

Zákazník si vybere zbytečně velký objem batohu – tato chyba vyplývá ze špatného vyhodnocení potřebných věcí k absolvování plánované cesty, nebo ze snahy pořídit univerzální batoh pro všechny typy cest (jednodenní – poutnické s dětmi). 

A podle Zdražila zde platí následující pravidla:

a) Čím větší batoh máte, tím více „blbostí“ (zbytečných kilo) do něj dáte. 

b) Univerzální velikost komfortního batohu neexistuje.

Zákazníci jsou podle experta v současnosti hodně fixováni na trend ultralight vybavení nebo na specifické vlastnosti materiálů. Většina výrobců nabízí své vlajkové batohy v klasických a odlehčených verzích. Utratralight (UL) modely jsou však podle něj zpravidla vyrobeny na úkor odolnosti materiálů a uživatelského komfortu (méně polstrování, absence zipů a kapes, atd.). 

UL turistika navíc počítá s vysoce erudovaným cestovatelem, který musí neustále pracovat a přizpůsobovat vybavení k aktuálním pocitům a terénu. Každý by si měl podle Zdražila při nákupu položit otázku, zda opravdu potřebuje velký voděodolný UL batoh na jednodenní výlet kolem hradu Karlštejn nebo mu stačí jen menší osvědčený batoh s pláštěnkou.

U turistických batohů se musí věnovat pozornost především zádovému systému – jeho správné nastavení může být klíčovým faktorem pro pohodlné cestování. Batoh si vždy pečlivě odzkoušejte, a to i se zátěží. 

Při balení dbejte na pravidla uspořádání a organizaci věcí. Výhodou jsou vychytávky jako přístup do hlavního prostoru nejen vrchním komínem, kompresní postranní popruhy, vnější úchyty k rychlému odložení věcí (bunda, trekové hole, láhev) bez nutnosti sundání batohu.

Plážová dovolená

Cesta za sluníčkem zpravidla vyžaduje kombinaci nejméně dvou zavazadel.

  • Cesta do místa dovolené

Zde je téměř nepostradatelné lehké, přenosné a snadno „nabalitelné“ zavazadlo, zejména pokud plánujete cestovat veřejnou dopravou a ubytovávat se na více než jednom místě. Klasikou je v tomto případě kufr. Každý cestovatel by měl vlastnit alespoň dva – malý kufr kabinových rozměrů a velký kufr. Tyto velikosti pokryjí krátké i dlouhé cesty k moři. 

Mezi nejoblíbenější vybavení patří zdvojená čtyřkolečka pro hladkou jízdu a manévrování, dvoustupňová teleskopická rukojeť, pevná madla na třech bočních stranách, TSA zámek, kvalitní YKK zipy, odolné a odlehčené tělo z kvalitní textilie nebo skořepiny.

Skvělou volbou jsou podle Zdražila i duffel tašky. Jedná se o hybridní zavazadla různých rozměrů – něco mezi sportovní taškou, batohem a kufrem. Zavazadlo je lehčí, tvárnější a všestrannější než kufr, také velmi přizpůsobivé. Nevýhodou je absence stojných bodů a jeho podstava se snadno ušpiní. 

  • Cesta na pláž

Naprosto nepostradatelnou věcí je skládací taška, do které se vlezou všechny potřeby na pláž, případný nákup nebo věci na procházku městem. Dbejte aby ve složeném stavu zabírala minimum místa, materiál byl rychleschnoucí a snadno očistitelný, užitečná je i menší kapsa na drobnosti.

Pracovní cesta

Také pracovní „dovolená“ vyžaduje kombinaci více zavazadel.

  • Pro cestu na hotel

Kvalitní kufr nebo stylový batoh je pro pracovní cesty pravou volbou. Vyberte si praktické kabinové zavazadlo s větším členěním – vnější kapsy na notebook, tablet, dokumenty a další pracovní potřeby mohou být velmi užitečné pro snadný a rychlý přístup při bezpečnostní kontrole. 

Nejběžnější rozměry kabinového zavazadla jsou 55 x 40 x 20 cm. Doporučujeme oblečení vkládat do zavazadla v cestovních obalech (Packing Cubes) – zorganizují obsah, uspoří místo a hlavně udrží oblečení bez pomačkání.

  • Pro cestu za prací

Jakmile vyrazíte z hotelového pokoje na pracovní schůzku oceníte tzv. „messenger bag“ – taška do ruky i přes rameno, která pojme váš laptop, elektroniku, kancelářské potřeby, osobní věci i náhradní oblečení. Vychytávkou u tohoto typu zavazadla jsou odnímatelný ramenní popruh, extenze a propojení s výsuvnou trolejí kufru.

Pozor na materiály a praktičnost

Při volbě zavazadla nezapomínejte ani na jeho materiál,“ připomíná Tomáš Žaloudek z Urban Brands. Skořepinové kufry jsou většinou těžší, ale lépe chrání uvnitř uložený obsah. Textilní materiály jsou naopak lehčí, a navíc je v případě nutnosti můžete i trochu přifouknout. 

Také u textilních zavazadel lze vybrat pevnější materiály, které pomohou ochránit věci uvnitř. Odolný je zejména polyester a u kufrů přihlédněte také k pevnější výztuži zadní časti,“ doporučuje Žaloudek.

Radí, aby se cestovatelé také zaměřili na držadla, která zejména u kufrů musí jít snadno zasunout, aby se při přepravě nepoškodila. Na cestách lidé ocení také postranní madla či úchyty, které usnadňují manipulaci s kufrem či taškou, stejně tak kvalitní a bytelná kolečka.

Fanoušci střídmosti a běžných jednobarevných kombinací by si zejména při cestování letadlem měli na kufr pořídit barevnou jmenovku nebo stuhu. Snadněji jej pak rozeznají mezi ostatními na letištním pásu.

V dalším díle budou experti oslovení deníkem Zdopravy.cz popisovat, s čím zákazníci při výběru nejčastěji narážejí a dávat další tipy, na co si dát pozor. Zaměříme se také na to, jaké zavazadlo vybrat dle druhu dopravy – do letadla, vlaku či na loď. 

Tagy dovolená dovolená u moře Jak vybrat zavazadla odbavená zavazadla podmínky pro cestování letadly povolená váha zavazadla Tipy na cestování zavazadla
3 komentáře