Smartwings jsou opět v rukou českých akcionářů, vykoupili Číňany

Boeing 737 MAX 8 letecké společnosti Smartwings s registrací OK-SWI. Zdroj: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 letecké společnosti Smartwings s registrací OK-SWI. Zdroj: Smartwings

Česko-čínské spojení ve Smartwings nebylo šťastné. Česká strana si stěžovala mimo jiné na absenci jakékoliv pomoci v době covidu.

Letecká skupina Smartwings, kam patří i ČSA, je po téměř devíti letech opět plně v českých rukou. Tuzemští akcionáři vykoupili podíl 49,92 procenta od čínské společnosti Rainbow Wisdom Investment, za kterou stojí státní skupina CITIC. Oznámila to dnes mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Na české straně je kupujícím společnost Prague City Air. Smartwings tak jsou plně v rukou podnikatelů (a zakladatelů firmy) Jiřího Šimáně a Romana Vika a jejich firem. „Cenu transakce nebudou obě společnosti po vzájemné dohodě zveřejňovat,“ uvedla Dufková.

Číňané se dostali k téměř polovičnímu podílu v českém leteckém dopravci v roce 2016 v rámci řady několika čínských akvizic, které propagoval tehdejší prezident Miloš Zeman jako úspěchy své pročínské politiky. Tehdy šlo o státní skupinu CEFC, po jejímž krachu převzala aktiva další státní skupina CITIC.

Česko-čínské spojení ve Smartwings ale nebylo šťastné. Česká strana si stěžovala mimo jiné na nekomunikaci Číňanů a absenci jakékoliv pomoci v době covidu.

V poslední době se mluvilo především o tom, že čínský podíl koupí izraelská firma Israir. S poukazem na blízkovýchodní krizi ale Izraelci jednání ukončili.

Tagy CITIC smartwings
46 komentářů