Piráti: Číňané spoluvlastní Smartwings přes firmu z daňového ráje

Boeing 737-800 společnosti Smartwings v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comBoeing 737-800 společnosti Smartwings v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Poslanec České pirátské strany Jan Lipavský požádal ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka, aby vysvětlil, kde mohou skončit peníze

Poslanec České pirátské strany Jan Lipavský požádal ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka, aby vysvětlil, kde mohou skončit peníze z případné státní pomoci skupině Smartwings Group.

Podle Lipavského totiž není jasné, kdo nakonec bude skutečným příjemcem možné státní pomoci. Konkrétně mu jde o čínský státní fond CITIC, jehož pobočka CITIC Europe Holdings drží 49,9 procent Smartwings. „Vlastníkem CITIC i jeho evropské pobočky je společnost Rainbow Wisdom Investment Limited (registrovaná v Hongkongu), o jejíž vlastnické struktuře víme jenom to, že vede do daňového ráje na Britské Panenské ostrovy. Není tedy jasné, kdo by byl skutečným příjemcem miliard ze státní pomoci,“ uvedl Lipavský.

Jaroslav Tvrdík, který v Česku působí jako velvyslanec čínsko-české spolupráce, na Twitteru uvedl, že vlastníkem firmy je skutečně čínský stát. „100% vlastníkem společnosti Rainbow Wisdom Investments Limited je největší čínský státní konglomerát CITIC Group Corporation. Společnost drží prostřednictvím své dceřiné společnosti,“ uvedl Tvrdík.

„Požaduji, aby bylo vyjasněno, s kým český stát o pomoci vlastně vyjednává a aby byla transparentně rozkryta celá majetková struktura všech akcionářů Smartwings,“ dodal Lipavský.

Piráti interpelovali ve věci státní pomoci i premiéra Andreje Babiše. V odpovědi Babiš například vysvětluje, proč Smartwings považuje za vizitku České republiky či jak využívá dopravce služeb leteckých opraven patřících do svěřenského fondu premiéra.

Tagy CITIC smartwings Top
99 komentářů