Slovensko je kvůli lockdownu v prázdninovém provozu, vrací se i automatické otevírání dveří

Autobusy v Žilině. Foto: DPMŽAutobusy v Žilině. Foto: DPMŽ

V Bratislavě jezdí během lockdownu o skoro 150 tisíc cestujících méně. Před omezeními využívalo služby městského přepravce na 450 tisíc pasažérů.

Bratislava, Košice, Žilina a další dopravní podniky na Slovensku přecházejí se zavedením celostátního lockdownu na prázdninový režim. Na vině je především úbytek cestujících způsobený vládními opatřeními.

Dopravní podnik v Žilině tak funguje už téměř týden v prázdninovém režimu a jak dlouho tento stav bude přesně platit, to zatím není jisté. „Až do odvolání během pracovních dní bude v našem provozu platit režim prázdnin,“ uvedl přepravce na svém webu.

V Košicích pak k prázdninovému režimu přispěla i nemocnost řidičů. Druhé největší slovenské město také navrátilo automatické otevírání dveří tak, aby byla přeprava pro cestující více hygienická. K omezení přepravy pak museli sáhnout také v Prešově, vzdáleném od Košic necelých 40 kilometrů. Dopravní podnik tam už od 2. listopadu převedl do omezeného režimu linky 4, 8 a 38.

Bratislavský dopravní podnik pak omezení provozu na svém facebooku podložil daty. Z těch vyplývá, že cestujících jezdí v hlavním městě skoro o čtvrtinu méně. „Přes pracovní dny jsme v září a říjnu přepravili skoro 450 tisíc cestujících denně. Těsně před lockdownem jsme pak zaznamenali úbytek o téměř 40 tisíc. V současnosti tedy přepravujeme 300 tisíc lidí denně,“ vypočítává BDP.

Největší slovenský dopravní podnik tak omezil spoje o přibližně 11 procent. Zároveň je ale připraven operativně spoje navracet podle vytíženosti a požadavků, které současný stav a jeho vývoj přinese.

Tagy omezení dopravy kvůli koronaviru slovensko
7 komentářů