SkyTeam, v kterém jsou i ČSA, opouští největší čínský dopravce

Airbus A380 v barvách China Southern Airlines. Foto: AirbusAirbus A380 v barvách China Southern Airlines. Foto: Airbus

Leteckou alianci SkyTeam opouští její druhý největší člen, který se netají ambicí stát se největší aerolinkou na světě. Od 1.

Leteckou alianci SkyTeam opouští její druhý největší člen, který se netají ambicí stát se největší aerolinkou na světě. Od 1. ledna opustí sdružení dopravců, v kterém jsou i České aerolinie, společnosti China Southern Airlines.

Konec čínského dopravce oznámil SkyTeam v tiskové zprávě, která ale neřeší příliš skutečné důvody. Šéfka aliance SkyTeam Kristin Colvile se omezila na konstatování, že China Southern byl hodnotným členem SkyTeamu.

Rozhodnutí China Southern podle zprávy reflektuje strategický rozvoj aerolinky a měnící se trendy v letectví. Aerolinka bude hledat spolupráci s jinými dopravci. Nejčastěji se mluví o American Airlines, které v čínském dopravci koupili letos minoritní podíl, spolupracuje navíc s dalšími aerolinkami v alianci oneworld, například British Airways nebo Qantas. Jedním z důvodů odchodu může být i investice největšího hráče v alianci, společnosti Delta Air Lines, do čínského rivala China Eastern i podpis dohody o společném provozu na některých linkách, do které China Southern nezahrnuly

ČSA spolupracuje s čínským dopravcem na lince z Prahy do Paříže a Amsterdamu na základě codesharové dohody.

SkyTeam není jedinou aliancí s nespokojeným členem. Ožehavým tématem v konkurenční alianci oneworld je hrozba odchodu Qatar Airways. Katarskému dopravci se nelíbí především přístup American Airlines.

Tagy China Southern Airlines oneworld SkyTeam
4 komentáře