Úspěch Airbusu v Číně, čtyři dopravci si objednali téměř 300 letadel

Airbus A321neo v barvách China Southern Airlines. Foto: AirbusAirbus A321neo v barvách China Southern Airlines. Foto: Airbus

Hodnota letounů je podle katalogových cen přes 37 miliard dolarů, při větších nákupech však aerolinky většinou dostávají výrazné slevy.

Čtveřice státem vlastněných čínských leteckých společností oznámila nákup téměř 300 letadel produkce Airbusu, konkrétně z rodiny A320. Objednávku tvoří letouny pro Air China a dceřiné Shenzhen Airlines, dále pak pro China Eastern a China Southern.

Hodnota letounů je podle katalogových cen přes 37 miliard dolarů, tedy zhruba 880 miliard korun. Dle aerolinek jde o největší objednávku letadel ze strany čínských dopravců od začátku pandemie. Nákup podle Airbusu dokazuje pozitivní oživení čínského leteckého trhu a poukazuje na jeho nadějnou budoucnost.

Všechny společnosti si objednaly letadla Airbus A320neo. Řada A320neo vznikla modernizací původní A320 a zahrnuje modely A319neo, A320neo a A321neo. Vedle modernějších a úspornějších motorů nabízí lepší aerodynamické vlastnosti, širší kabinu s lepší zvukovou izolací a větší počet míst pro cestující. Za největší výhodu lze považovat nižší provozní náklady a ekologičtější provoz.

Na konci května měla společnost Airbus objednávku na 8 086 letounů této řady, nejvíce na největší model A321neo v počtu 4 211 kusů od více než 70 leteckých společností. Od uvedení do provozu před šesti lety dodal Airbus více než 2 200 letadel A320neo Family. Přispívá tím k úspoře 15 milionů tun CO2. Hlavním protivníkem této řady je letoun Boeing 737 MAX.

V konkurenčním boji mezi Airbusem a Boeingem jde o velký úspěch evropského výrobce. Na konci minulého měsíce létalo u čínských dopravců na 2070 letadel Airbus.

Tagy A320neo Air China Airbus China Eastern Airlines China Southern Airlines Shenzen Airlines
12 komentářů