Restart po téměř čtyřech letech. Čínský dopravce vzlétl poprvé od března 2019 s Boeingem 737 MAX

Boeing 737 MAX pro China Southern. Foto: BoeingBoeing 737 MAX pro China Southern. Foto: Boeing

Poslední zemí, která nedovolila provoz letadel 737 MAX, zůstává Rusko.

Letecká společnost China Southern Airlines vrátila poprvé od uzemnění v roce 2019 do pravidelného provozu letadlo typu Boeing 737 MAX.

Šlo o let CZ3960 z Kantonu do Čeng-Čou, průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com. V Číně už Boeing 737 MAX začal létat, na podzim s jeho provozem do země začaly Mongolian International Airlines. Dnešní let je prvním, který po uzemnění vypravil čínský dopravce.

Pro Boeing jde sice o symbolický, ale důležitý krok. Mělo by mu tu pomoci obnovit zájem zákazníků na druhém největším trhu na světě. Čína je jednou ze dvou velkých zemí, která návrat tohoto typu letadla oddalovala nejdéle. Stopka nadále platí v Rusku.

Boeing 737 MAX se objevil v rezervačním systému China Southern už v říjnu, teprve nyní ale letadlo vzlétlo s cestujícími. V Číně je celkem 97 letadel 737 MAX. Boeing už dříve uvedl, že má pro čínský trh vyrobených dalších 138 letounů. Kvůli problematickým vztahům mezi Čínou a USA výrazně posílil v posledních letech na čínském trhu s novými objednávkami Airbus. Čína se rovněž snaží v oboru prosadit sama se svým letounem C919.

Tagy boeing Boeing 737 MAX China Southern Airlines
4 komentáře