Skupina Icom Transport představila nové hybridní autobusy pro jižní Moravu

Hybridní autobusy Mercedes-Benz Citaro (vlevo). Pramen: IcomHybridní autobusy Mercedes-Benz Citaro (vlevo). Pramen: Icom

Autobus kombinující dieslový a bateriový pohon s dobíjením při brždění od loňska jezdí v Českých Budějovicích a od letoška v Kroměříži.

Skupina ICOM Transport představila ve středu v jihlavské centrále zástupcům Jihomoravského kraje nové hybridní autobusy Mercedes-Benz Citaro, které na podzim začnou jezdit kolem Blanska, Boskovic a v oblasti Brno – Rosice.

ICOM Transport rozšíří své působení na Jihomoravský kraj od 1. října. Dopravu tam budou zajišťovat dceřiné společnosti ČSAD Ústí nad Orlicí a TRADO-BUS. Skupina v Jihomoravském kraji nasadí celkem 96 autobusů, z čehož většinu tvoří značka Setra, šest bude hybridních mercedesů. Roční nájezd má být téměř šest milionů kilometrů, čímž se koncern stane jedním z největších dopravců v kraji.

Skupina vyhrála dopravní obslužnost tří větších celků: Oblast Boskovice, Blansko, oblast Vyškov a Slavkov a oblast Brno Rosice. Na dopravní pokrytí těchto oblastí pořídilo vedení celkem 57 zbrusu nových autobusů. Většinu tvoří autobusy značky Setra, šest je hybridních značky Mercedes-Benz Citaro.

Podstatou hybridního autobusu je využívání energie při brždění, která je pomocí elektrického generátoru přeměněna na elektrickou energii. Tu následně vozidlo využije k napájení pomocných zařízení nebo přímo pro vlastní pohon.

ICOM Transport se chlubí tím, že hybridní autobusy tohoto druhu nasadí jako první v republice. Autobus kombinující dieslový a bateriový pohon s dobíjením díky rekuperaci při brždění však od loňska využívá Dopravní podnik města České Budějovice (Volvo 7900LAH) a od letoška jezdí i v Kroměříži (Volvo 7900 Hybrid).

 

Hybridní autobusy Mercedes-Benz Citaro (vlevo). Pramen: IcomAutobusy Setra pro Jihomoravský kraj. Pramen: IcomMístopředseda představenstva Icom Transport Zdeněk Kratochvíl (stojící) a jihomoravský náměstek Jiří Crha (třetí zleva). Pramen: IcomŠéfka Icom Transport Kateřina Kratochvílová v autobuse Citaro. Pramen: IcomNové autobusy Setra společnosti ČSAD Ústí nad Orlicí pro provoz v Jihomoravském kraji. Foto: ICOM TransportHybridní autobus Volvo ve službách českobudějovické MHD. Pramen: DPMCBAutobus Volvo 7900 pro Kroměříž. Foto: KTS

 

Tagy hybridní autobusy ICOM Transport Jihomoravský kraj Mercedes-Benz Citaro hybrid
39 komentářů