Škoda Electric žádá investiční pobídku, rozšíří výrobu trolejbusů a přijme další zaměstnance

Trolejbus Škoda 32Tr. Foto: Škoda ElectricTrolejbus Škoda 32Tr. Foto: Škoda Electric

Výrobce trolejbusů plánuje vytvoření 90 nových pracovních míst.

Vláda bude brzy rozhodovat o další investiční pobídce pro jednu z firem skupiny Škoda Transportation patřící pod PPF. Slevu na dani z příjmů ve výši 61,1 milionů korun žádá výrobce trolejbusů Škoda Electric.

Vyplývá to z dokumentu, který odeslalo ministerstvo průmyslu do meziresortního připomínkového řízení. Požadovaná pobídka odpovídá čtvrtině předpokládané investice. Agentura CzechInvest vyčíslila přínosy z této investice pro stát na 865 milionů korun.

Materiál se v připomínkovém řízení objevil krátce poté, co vláda schválila pobídky pro Škodu Vagonka a Pars nova. Škoda Electric chce rozšířit výrobu trakčních motorů a pohonů trolejbusů a elektrobusů ve svém plzeňském závodě.

Výroba trolejbusů patří dlouhodobě ziskové části skupiny Škoda Transportation. V roce 2019 firma vydělala 144 milionů korun při tržbách 2,23 miliardy korun.

Škoda investici vysvětluje očekávanou rostoucí poptávkou po elektrické trakci v městské hromadné dopravě. V rámci investiční akce dojde ke stavebním úpravám v současnosti využívaných budov v areálu společnosti, aby mohlo dojít k rozšíření výrobních kapacit. „Cílem společnosti je navýšení výrobních kapacit společnosti, které umožní společnosti udržet konkurenceschopnost svých produktů, které se uplatní na světových trzích,“ uvedla firma v materiálu. Vzniknout tak má 90 nových pracovních míst, aktuálně firma zaměstnává zhruba 760 lidí.

Podle dokumentace je aktuální roční kapacita maximálně 210 trolejbusů a elektrobusů, 240 sad trakčních pohonů a 3 000 kusů trakčních motorů. Investicí chce firma rozšířit kapacitu o dalších padesát vozidel za rok, u elektrických pohonů o 50 sad a o 2000 kusů trakčních motorů.

Tagy investiční pobídky ppf Škoda Electric Škoda Transportation
43 komentářů