Bombardier chce rozšířit závod v České Lípě, plánuje i výrobu tramvají

Vizualizace tramvaje Flexity 2 pro Basilej. Foto: BombardierVizualizace tramvaje Flexity 2 pro Basilej. Foto: Bombardier

Kanadský výrobce dopravních prostředků Bombardier plánuje velké rozšíření svého závodu na výrobu kolejových vozidel v České Lípě. Plánuje investici za

Kanadský výrobce dopravních prostředků Bombardier plánuje velké rozšíření svého závodu na výrobu kolejových vozidel v České Lípě. Plánuje investici za 1,48 miliardy korun , která má přinést 620 nových pracovních míst.

Vyplývá to z materiálu, který odeslalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) do meziresortního připomínkového řízení. Bombardier Transportation Czech Republic zažádal na rozšíření o investiční pobídku, MPO ale vládě navrhne, aby plán firmy nezískal status strategické investiční akce. Bombardier tak má získat slevu na dani ve výši maximálně 346 milionů korun, nikoliv přímou dotaci na nákup strojního vybavení.

Bombardier chce investovat v České Lípě 1,48 miliardy do rozšíření stávající výroby kolejových vozidel a doplnit ji o svařování hrubých staveb vlaků. Do samotných strojů chce investovat 1,135 miliardy korun. Projekt počítá s vytvořením až 622 nových míst do konce roku 2020. Podle materiálu Bombardieru je součástí expanze vybudování lakovny za 323 milionů korun. Poprvé má Bombardier v České Lípě vyrábět také skříně pro tramvaje, konkrétně pro model Flexity 2 pro Curych.

MPO nedoporučilo firmě udělit status strategické investiční akce kvůli tomu, že se projekt e v velké míře zaměřuje na svařování již dříve svařených dílů do jednoho kusu, který je poté exportován na dohotovení do jiného závodu.

„Převážná většina všech technologií určena pouze pro obrábění, svařování a následné lakování Vyjma vyššího podílu výdajů na výzkum a vývo zůstává dalším pozitivem projektu pouze úmysl vytvořit až 622 nových pracovních míst v okrese Česká Lípa,“ uvedlo ministerstvo. Stát už dříve oznámil, že chce pobídky více orientovat na byznys s vyšší přidanou hodnotou a novými technologiemi.

Někdejší vagónka, která vyráběla hlavně nákladní vozy, se pod vlastnictvím Bombardieru přeměnila v jeden klíčových závodů velkého železničního výrobce, kde se svařují a lakují skříně pro jednotky. Aktuálně probíhá v České Lípě například výroba elektrických jednotek Talent 3 pro ÖBB nebo dvoupodlažních souprav Omneo pro SNCF. Vyjádření Bombardieru redakce zjišťuje.

V České Lípě zaměstnává firma 900 lidí, podle výroční zprávy za rok 2016 vydělala firma 87 milionů korun při tržbách 1,584 miliardy korun.

Tagy Bombardier Transportation Czech Republic investiční pobídky Ministerstvo průmyslu a obchodu vláda
5 komentářů