Škoda Electric vyhrála další soutěž na trolejbusy pro Bratislavu, porazila SOR

Trolejbus Škoda 27 Tr. Foto: Škoda ElectricTrolejbus Škoda 27 Tr. Foto: Škoda Electric

Cena v tendru oproti odhadu klesla o třetinu. Stejný trolejbus pro Bratislavu vyjde o více než dva miliony korun levněji, než ho letos kupují v Plzni.

Po vítězství v soutěži na velkokapacitní tříčlánkové trolejbusy míří  Škoda Electric k další velké zakázce pro Dopravný podnik Bratislava (DPB). Jde o soutěž na dodávku 23 parciálních trolejbusů o délce 18 metrů.

Výsledek soutěže dnes oznámil DBP v tiskové zprávě. Podobně jako nedávno na českém trhu nastalo i v Bratislavě výrazné zlevnění proti odhadované ceně. Škoda Electric nabídla trolejbusy 27 Tr s karoserií od Solarisu za cenu 12,4 milionu eur (340 milionů korun), SOR Libchavy nabídl 13,34 milionu eur. Odhadovaná cena zakázky byla 18,78 milionu eur. Vítězná cena je tak o třetinu nižší než odhadovaná.

Velký pokles cen trolejbusů nastal i na českém trhu poté, co nabídky do soutěží začal podávat SOR Libchavy samostatně a v první soutěži uspěl i ukrajinský Bohdan. Pád cen dobře ukazuje i srovnání s jinými zakázkami a přepočet na jeden trolejbus. V Bratislavě nabídla Škoda Electric jeden trolejbus za 14,82 milionu korun; v Plzni letos uzavřeli smlouvu na stejný typ trolejbusů za 17 milionů korun.

DPB počítá s pořízením trolejbusů s evropskou dotací. Podpisu smlouvy s vítězem brání ještě zákonné lhůty na odvolání a kontrola soutěže ze strany Úradu pre verejné obstarávanie.

„V Bratislavě se připravujeme na trolejbusovou revoluci. Trolejbusovou síť plánujeme modernizovat, rozšiřovat a zrychlovat. S tím souvisí i nákup nových vozidel, které zvýší přepravní kapacitu a nahradí provoz dieselových autobusů na vybraných linkách,“ uvedl Martin Rybanský, šéf DPB.

Tagy Dopravný podnik Bratislava DPB Škoda 27 Tr Škoda Electric
9 komentářů