Bratislava koupí desítky kloubových autobusů od tureckého Otokaru, vyřadí Karosy

Kloubový autobus Otokar, ilustrační foto. Pramen: DPBKloubový autobus Otokar, ilustrační foto. Pramen: DPB

Dopravný podnik Bratislava (DPB) ukončil hodnocení nabídek na dodávku 70 nových kloubových autobusů. Jako nejvýhodnější zvolil nabídku tureckého výrobce Otokar,

Dopravný podnik Bratislava (DPB) ukončil hodnocení nabídek na dodávku 70 nových kloubových autobusů. Jako nejvýhodnější zvolil nabídku tureckého výrobce Otokar, jehož autobusy by měly nahradit nejstarší (až 26 let staré) Karosy ve vozovém parku dopravce. Podnik to oznámil v tiskové zprávě.
Nejdříve ale zakázku předložil z vlastní iniciativy k posouzení antimonopolnímu úřadu, což podpis smlouvy pozdrží.

Otokar nabídl model Kent C. Autobusy budou vybaveny zásuvkami USB, wifi, kamerovým systémem. Do provozu by se měly první z nich vydat už příští rok. Cena jednoho autobusu Otokar Kent C vychází na 254950 eur (cca 6,5 milionu Kč). Podle podniku je to méně, než za kolik v minulých letech kupoval ty nejlevnější autobusy.

„Značka Otokar je v Bratislavě a okolí sice neznámá, její historie je nicméně delší než 50 let. V současnosti vyrábí špičková vozidla za použití evropských, především německých komponentů značek jako DAF, ZF či MAN,“ uvedl podnik v tiskové zprávě. Otokar kromě nejnižší ceny nabídl druhé nejnižší emise a největší kapacitu pro cestující.

Dopravce pro výběr využil takzvanou Sealed-bid aukci, při které uchazeči nevědí, zda se do soutěže přihlásil ještě někdo jiný. Mají stanovený termín, do kterého musejí předložit svou nabídku, a po uplynutí lhůty už nelze nabídky upravovat.

Tagy Bratislava Dopravný podnik Bratislava Otokar
28 komentářů