Síť autobazarů AURES Holdings loni prodala nejvíce aut za 31 let na trhu

Areál AAA Auto, Praha Dolní Chabry. Pramen: Aures HoldingsAreál AAA Auto, Praha Dolní Chabry. Pramen: Aures Holdings

Nejoblíbenějšími barvami ojetin u Čechů a Slováků jsou stříbrno-šedá, bílá a černá. Poláci mají nejraději černou.

Společnost AURES Holdings, která provozuje síť autobazarů pod značkami AAA Auto, Mototechna, Auto Diskont a Driverama, loni dosáhla nejlepšího prodejního výsledku za 31 let svého fungování. Celkově prodala 98 134 vozů, čímž překonala předloňský rekord (89 100 aut). Rekordy padly v České republice, v Polsku i na Slovensku. V tuzemsku skupina poprvé prodala přes padesát tisíc vozů. Nejvíce aut si zákazníci odvezli v srpnu, a to téměř devět tisíc.

„Za rekordní prodeje vděčíme do značné míry našemu historickému rozhodnutí investovat do moderních technologií. Zejména pokud jde o integraci nástrojů pro automatizaci podnikání podpořených strojovým učením a generativní umělou inteligencí do našich procesů,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings.

Stále větší podíl na prodejích získává podnikatelská a firemní klientela. „V prosinci jsme prodali podnikatelům, živnostníkům a firmám dokonce 18 % aut. V roce 2024 to pro nás bude jeden z růstových segmentů, který budeme podporovat,“ doplnila Topolová.

Nejprodávanější značkou v české síti autocenter AAA Auto je s 28 % Škoda, které patřily první tři příčky v žebříčku nejprodávanějších aut – Octavia (10 %), Fabia (7 %) a Superb (3,2 %). Na čtvrtém a pátém místě je Volkswagen s modely Passat a Golf. Octavia a Fabia si drží prvenství i na Slovensku, v Polsku vede Opel Astra.

TOP 10 nejprodávanějších aut v síti AAA Auto a Mototechna v roce 2023

Česká republika Slovensko Polsko
1. Škoda Octavia Škoda Octavia Opel Astra
2. Škoda Fabia Škoda Fabia Škoda Octavia
3. Škoda Superb VW Passat Ford Focus
4. VW Passat VW Golf Kia Sportage
5. VW Golf Kia Ceed VW Golf
6. Hyundai i30 Škoda Superb Renault Megane
7. Kia Ceed Hyundai i30 VW Passat
8. Ford Focus Kia Sportage Škoda Fabia
9. Škoda Kodiaq Opel Astra Dacia Duster
10. Škoda Karoq Suzuki Vitara Toyota Yaris

Stejně jako o rok dříve byly i v loňském roce nejprodávanějšími typy automobilů hatchbacky (27,5 %), téměř stejný podíl si drží na druhém místě kombíky (27,2 %). Na třetí pozici se v tuzemsku už tři roky drží SUV (22,6 %). Stejné pořadí je na Slovensku, v Polsku vozy SUV pronikly na druhé místo za hatchbacky.

Nadpoloviční většina zákazníků skupiny AURES Holdings loni preferovala benzínové vozy, diesely drží podíl 42 procent. „Vyšší ceny paliv promítají zákazníci i do kritérií pro výběr vozu, proto meziročně opět vzrostl počet prodaných elektromobilů, a to vloni již na rekordních téměř pět set, čtyřnásobně více než o rok dříve. O čtyřicet osm procent pak meziročně vzrostly prodeje hybridů,“ doplnila Topolová. Nejoblíbenějšími elektromobily loňského roku byly vozy BMW i3, Tesla Model 3 a Škoda Citigo-e.

Muži tvořili 70 % kupujících ve všech zemích, kde AURES Holdings operuje. Nejoblíbenějšími barvami ojetin u Čechů a Slováků jsou stříbrno-šedá, bílá a černá, u Poláků černá, stříbrno-šedá a bílá.

Tagy AAA Auto Aures Holdings
6 komentářů