Síla signálu na tratích: ČTÚ využije měřicí vůz Správy železnic

Cestující ve vlaku ČD. Pramen: České dráhyCestující ve vlaku ČD. Pramen: České dráhy

Operátoři mají povinnost zajistit do února 2025 pokrytí koridorů v rámci sítě TEN-T minimálně z 98 procent.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a Správa železnic oznámily spolupráci ve snaze o zlepšení pokrytí české železnice mobilním signálem. Uzavřená dohoda má za cíl zlepšit kvalitu signálu mobilních operátorů na páteřních tratích.

„Obě instituce budou společně postupovat při zjišťování a odstraňování rušivých vlivů na více než 2300 kilometrech železnice v České republice,“ oznámila Správa železnic.

Dohoda o spolupráci se dotkne několika oblastí. Správa železnic poskytne součinnost při kontrolách ČTÚ, který bude ověřovat plnění závazků mobilních operátorů týkajících se železničních tratí. Ty stanovují povinnost zajistit do února 2025 pokrytí koridorů v rámci evropské dopravní sítě TEN-T minimálně z 98 procent. Při zmíněných kontrolách bude ČTÚ využívat speciální měřicí vůz Správy železnic.

Oba subjekty se budou současně podílet na zjišťování a odstraňování zdrojů rušení mobilních rádiových sítí a také zdrojů rušení železničních zabezpečovacích systémů.

Mezitím se o vylepšení signálu snaží i samotní dopravci. České dráhy například v railjetu testují takzvaný opakovač, nové soupravy InterJet a ComfortJet mají speciální úpravu povrchu oken, díky které signál lépe proniká do interiérů souprav.

Tagy Český telekomunikační úřad mobilní signál na železnici Správa železnic
56 komentářů