Seznam Zprávy: Odboráři žádají u prezidenta milost pro Metrostav kvůli trestu za korupci

Den otevřených dveří na rozestavěné D11. Pramen: Metrostav InfrastructureDen otevřených dveří na rozestavěné D11. Pramen: Metrostav Infrastructure

Odboráři argumentují obavami ze ztráty pracovních míst.

Společnost Metrostav, která se kvůli odsouzení za korupci nesmí účastnit soutěží na zakázky od veřejných zadavatelů, hledá novou cestu, jak se tříleté stopky zbavit. Odboráři ze stavební firmy poslali prezidentovi Milošovi Zemanovi žádost o milost. Pokud by jí Zeman vyhověl, stavební firma by mohla opět do soutěží.

O žádosti o milost informoval server Seznam Zprávy. Odboráři v žádosti tvrdí, že se kvůli trestu bojí o osud firmy. Podle nich přijde Metrostav kvůli zákazu o značnou část práce a bude propouštět.

Podle serveru tuto cestu, jak se pokusit o zbavení trestu, vymyslel kandidát na prezidenta a šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Já jsem je vyzval, aby se obrátili na prezidentskou kancelář. To jsem určitě udělal,“ potvrdil Středula svoji roli v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zrušení zákazu výměnou za vyšší pokutu

Odboráři z firmy odsouzené za korupci v textu opakují argumenty, které dosud vypouštělo vedení Metrostavu. Podle nich dojde „minimálně ve střednědobém horizontu k drastickému omezení její činnosti“. Navrhují, aby prezident trest zrušil nebo zvýšil pokutu a dovolil se firmě hlásit do soutěží. V textu pak mluví o hrozně hluboké existenční krize pro zaměstnance Metrostavu. V létě Metrostav vydal prohlášení, podle kterého vyloučením Metrostavu kvůli menší konkurenci hrozí zdražení staveb v nových zakázkách. Jeho předpovědi zatím zcela nevychází: například obchvat Benátek nad Jizerou vyjde Středočeský kraj o 41 % levněji, než byla odhadovaná cena.

Metrostav od rozsudku loni v červnu našel cestu, jak se k zakázkám dostat alespoň u silnic. Jeho dceřiná firma Metrostav Infrastructure si založila společnost MI Roads, která úspěšně získává první zakázky. V porovnání s dříve získanými zakázkami jde ale jen o drobné. Do jiných tendrů se hlásí přes společnost Metrostav TBR nebo Subterru, které patří do skupiny, ale nepostihl je zákaz účasti v soutěžích.

Vrchní soud letos uložil Metrostavu a její dceřiné firmě tříletý zákaz účastnit se soutěží o veřejné zakázky. Podle rozsudku se dopustila podplácení a manipulací s veřejnými zakázkami. Její trestná činnost se týkala rekonstrukce pavilonu v kolínské nemocnici a přestavby části kladenské nemocnice. Společnost musí také zaplatit peněžitý trest deset milionů korun.

Tagy korupce metrostav Metrostav Infrastructure MI Roads prezidentská milost
100 komentářů